Från Frankrike kommer årets givna favorit i Elitloppet. Men Bold Eagle är inte den ende hästen från den stora travnationen som ryms i årets upplaga. Frankrike-kännaren Anders Lindqvist ger sin syn på årets inslag från trikolorens land.

Svenske travtränaren Anders Lindqvist, 65, har levt och verkat i Frankrike i över två decennier och från sin borg på anrika Grosbois har han lärt känna den franska travsporten utan och innan. När Elitloppet nu står för dörren gör de franska travarna resan till Solvalla i ett angeläget ärende. Anders delger oss en inblick i vad vi kan förvänta oss.

Av de franska inslagen är det förstås ett namn som i synnerhet sticker ut. Bold Eagle var hästen på allas läppar redan i fjol, så även i år. Nu återvänder Sébastien Guaratos monster för att rätta till det som gick snett i fjol.

– Jag pratade med ägaren Pierre Pilarski en stund efter lottningen, de var väldigt nöjda med spåret som man fick. Man tycker att Propulsion är den svåraste motståndaren men att motståndet ändå kändes som överkomligt. Han var full av självförtroende, säger Anders Lindqvist till travnet.se.

Hur det gick för den lågflygande ”Örnen” för ett år sedan på Solvalla, det kan vi vid det här laget. Efter en uppvisning i splendid isolation i försöket, kunde han inte infria det stora favoritskapet i finalen där krigshästen och landsmannen Timoko i stället snodde showen.

– Man får tro att de lärt sig något från förra året. Vad jag förstår så han man tränat honom i heat inför i år; hästen har varit ute i en träning, sedan har man tagit ut honom igen för ett nytt heat. Så det verkar som att han ska lärt sig den biten nu.

I vintras var snacket kring Bold Eagle ett annat. Efter att året före vunnit ”triple coruonne”, vinterns tre största lopp, radade han i år i stället upp andrapriserna. I sina senaste starter har hästen dock återvänt till segerpodierna, efter klanderfria segrar i Critérium de Vitesse och Prix de l’Atlantique.

– Jag tycker faktiskt att han sett bättre ut i år. Saken var väl den att konkurrensen var lite sämre förra vintern och uppladdningen i år var inte lika bra. Bold Eagle hade problem med en hov bland annat. Jag tycker att han gjorde det fantastiskt bra som kunde vara tvåa i de där loppen, säger Anders Lindqvist och tillägger:

– Hästen kommer att vara bättre i år i Elitloppet. Jag gillar verkligen Sebastian K., han var en fantastisk häst, men jag tror att hans världsrekord kommer att vara i fara i år.

Bold Eagle är den stora stjärnan förstås, men årets Elitloppet innehåller fler franska inslag. Up And Quick, som vann Prix d’Amérique för tre år sedan, har blivit tio år men i unge Antoine Lhérétés regi verkar gubben ha tänt till återigen.

– Up And Quick känns väl tyvärr lite bortlottad, men han har sett fin ut. Jag tror nog aldrig han varit så vass över just Elitlopps-distansen som han är nu. Franska hästar blir ofta bättre sprinters på äldre dagar och jag tror absolut att han kan nå final här, så får vi se hur han klarar två heat.

Amiral Sacha, åtta år, körd av Gabriele Gelormini, har alltid brottats med de bästa i hemlandet men samtidigt inte haft sina toppar under vintermeetingen och därmed gått lite under radarn för den svenska publiken. Anders Lindqvist menar att också han är en häst att ta på allvar.

– Amiral Sacha är också en fantastiskt bra häst, men han har haft lite problem och inte startat så mycket, han trivs heller inte helt på vintern. Men han såg bra ut senast och hästen kommer att gå fram med det loppet. Jag tror det är som med Up And Quick, han är en häst som blir allt bättre på de korta distanserna.

Dreammoko, som förvisso representerar Neder-länderna, tränas i Frankrike av Richard Westerink, mannen bakom den dubble Elitlopps-vinnaren Timoko (som ju också är hästens pappa). Med Björn Goop vid tömmarna från innerspåret i sitt försök, tar han rollen av en joker i årets lopp.

– Dreammoko såg vi ju senast vad han kan i Lotterian. Det är en snabb häst, lättplacerad och att han får Björn Goop i sulkyn är förstås en stor fördel. Samtidigt är det här nog den av de franska hästarna som jag kanske tror minst på, men det är en häst med framtiden för sig.

Också Uza Josselyn får räknas till det franska gardet. Även fast stoet nu ägs och tränas av en schweizare, är det i Frankrike som hon har sin hemvist. Erik Adielsson ska köra det kvicka stoet på söndag.

– Ja, hon står här på Grosbois. Hon har en mycket intresserad tränare i René Aebischer som ju varit en väldigt populär och väl anlitad veterinär här nere, men han har nästan lagt ner det där nu. Han tycker det är så jäkla roligt med att träna hästar och satsar på det, jag tror vi får se en Uza Josselyn i absolut toppform på söndag.

Med det sagt, det fanns nog fler hästar från Frankrike som Solvalla gärna hade velat se till helgen. Men alla vill som bekant inte komma. Är det någon som du saknar särskilt, Anders?

– Aubrion du Gers hade varit kul att se, men jag vet faktiskt inte vad Jean-Michel Bazire har för problem med Sverige egentligen, han vill verkligen inte komma. Sedan hade någon av Allaires hästar kunna förgylla dagen, men samtidigt ser jag inte att de ska kunna göra de bästa loppen som sprinters. Traders är väl dock en häst man kan hoppas på i framtiden, kanske.

Förutom huvudnumret Elitloppet körs det en räcka av fler topplopp på Solvalla i helgen. Harper Hanovers har efter det att man höjt förstapriset avsevärt, fått förhöjd status. Här får vi se ett av de mest intressanta franska inslagen i år, menar Lindqvist. Bold Eagles stallkamrat Carat Williams sätter extra guldkant på stayerklassikern.

– Carat Williams är en jävelusiskt bra häst, alltså. Han gick ju dött lopp om tredjepriset med Bélina Josselyn senast, och vilket odds hade hon gett i Harper Hanovers? Jag tror att Carat Williams i alla fall är tio, femton meter bättre än Coquin Bébé i samma lopp, för mig är han jättestor favorit här.

Hur är det med Anders Lindqvist själv då, vi får väl se dig på Solvalla även i år?

– Ja, jag kommer, men tyvärr har jag ingen häst med mig i år. Det är jättetråkigt, det är ju de här stora dagarna man vill vara med, men vi har ingen häst som duger på Solvalla i år.

När vi avslutningsvis frågar om vem som kommer att vinna Elitloppet i år, dröjer Frankrike-experten inte många tiondelar av en sekund med svaret.

– Bold Eagle. En häst som Propulsion är fantastisk, verkligen, och det kommer att bli ett jättebra lopp men för mig är Bold Eagle ett fenomen, säger Anders Lindqvist.

(Foton: ALN).