Extra V75 Fredag 19 April FÄRJESTAD

 

Travmasens Ranking och system. 2400 rader/1200:-

 

 

DAGENS ANDELSBOLAG, 5 andelar

Villkor: Minst 2 lila, 2-3 lika nr, 3-6 udda nr

 

 

 

 

V75-service från Vi Tippa

Vid V75-omgångar utöver ordinarie lördagsomgång bjuder vi på extra tips från Vi Tippa.

V75 Färjestad 19 april.pdf (1)

 

 

VASS ELLER KASS

 

 

Bjuder på avd.5

Draget är ensam om att ha vunnit på V75 och körs barfota för första gången 

 

 

 

 

1120_v75_ake_olsson.jpg

Fredag 19/4: Olssons V75-analyser

FÄRJESTAD
Fredag 19 april
Start: 15.00

V75-1
5 Hevin Boko var mycket bra senast när hon hann upp en urtapper Valchiria O.P. Även om banan var fin så är 1.12.4/2.140a en riktigt bra segertid och med endast 5 hästar till start känns det inte som att det finns risk för vingel eller otur i loppet, utan Jorma styr nog på direkt när tempot bedarrar och blir släppt till spets. Hevin Boko måste ha bara ha toppchans. 3 Odessa Celeber har alltid visat ett fint kunnande och även om det blev en snäll resa senast så gick hon nedåt 1.12 sista varvet och visar en fin inställning. Kanske inte så lätt att få en fin ryggresa nu med endast 5 hästar, om inte alla ligger på innerspår vill säga. 1 White Lightning mötte Hevin Boko senast och gick bra som fyra bakom henne. Hon var rejält slagen så att hon ska vinna nu känns långsökt, men hon visade fin inställning och även i starten innan när hon vann trots en ganska så tuff resa, helt klart bra nog att vara tvåa. 2 Gun Palema fick en tuff resa utvändigt i sin årsdebut och jag tycker att hon höll jättebra. Hon lär ju inte vara sämre med loppet i kroppen och kommer att göra ett bra lopp igen. 4 Kamperhaugs Dina kördes snällt senast och spurtade ganska så bra till en fjärdeplats. Formen sitter där och hon är inte alls så dum den här, tufft att rå på Hevin Boko, men hon är med och strider om platsen bakom.
Ranking A: 5 B: 3,1,2,4

V75-2
4 El Viktor
har vunnit över hälften av sina lopp i karriären och det är inte så dåligt. Senast blev han störd till galopp i första sväng, sen kutade han en 21-runda till slut och det såg inte ut som att Örjan var på honom nämnvärt. Håll koll på barfotainformationen, barfota igen så kan det vara tal om en bra spik. 11 Emil Mollyn var inte som bäst näst senast på Momarken, Roli Eld vann, men han var riktigt bra igen senast på Bjerke och var sånär på att hinna fram till seger. Det är en bra norrman det här som har en av Norges bästa kuskar, Ole Johan Östre, och träffar man bara från springspåret så är han tidig. Tuff och tål att göra en del själv, bara han känner att han rår på motståndarna. 6 Wellek är även det en bra norrman som har hittat formen. Han var med i det loppet som Emil Mollyn blev tvåa och han höll strålande till en fjärdeplats, det var dödens hela vägen. Jorma Kontio upp nu och det känns såklart intressant. 1 Zitor vann helt överlägset senast på en tung bana och den insatsen var mycket bra. Spår ett i volt, på start, och Torbjörn Jansson upp, det känns som att ekipaget sitter i spets och sköter han sig bara så leder han länge igen. Det var det där med Torbjörn Jansson och kallblod också ja.. 10 Vollanfaks skötte sig senast och vann säkert efter en fin spurt. Han är inte så enkel att få iväg bra från start, men nu har man ett springspår, utan springband, så det borde gå bra och varje gång han sköter sig så levererar han också en bra insats. 12 Joker C.K. har det varit bra surr på ett tag nu och näst senast blev han för hetsig i spets och senast så blev han avslagen av Guli Tor och det är inte mycket att säga om. Nu är det ett bakspår på tillägg så uppgiften ser inte enkelt ut, men det blir ett lopp i ryggar nu och så får Björn Goop testa, två intressanta faktorer. 8 Kaksen N.O. är en bra norrman när han sköter sig, men det är just det, han måste sköta sig och det är nog större chans att han galopperar än att han är felfri. Men sköter han sig så får nog övriga se upp.
Ranking A: 4,11,6 B: 1,10,12,8

V75-3
4 Viking Brodde är ännu en i raden utav Timo Nurmos segermaskiner och det hade garanterat blivit seger senast utan galopp. Förutom senast så har han känts stabil och säker på benen, dessutom har han kunnat öppna riktigt bra. En rutinerad kusk i lärlingssammanhang, bra häst, bra startspår, gjutet streck. 10 Hairos F.Boko har gjort två starter på svensk mark, i regi Peter Untersteiner, och det har blivit två säkra segrar. Vi ska nämna att dessa har tagits från ledningen och dit kommer han nog inte nu med tanke på ett bakspår. Han kanske är ännu bättre bakifrån, det får vi se nu. 1 Taiga Woodland hade varit bort nästan ett och ett halvt år innan sin comeback näst senast. Det blev en överlägsen seger och lite smått imponerande. Senast så blev det lite ryckigt kört, med spets, släpp, ut igen osv, och jag tycker att han höll bra till en tredjeplats. Det är inte alls otänkbart att man lyckas hålla upp innerspåret nu och då kan det hålla hela vägen. 5 Majestic Wine och Henriette Larsen känner varandra väl och det kan vara mycket vunnet på det i jämna lärlingslopp. Han höll bra senast från utvändigt ledaren och är helt klart tuff nog att räcka, det luktar dock lite dödens igen. 6 Iglesias Boshoeve gör årsdebut och det är såklart ett litet frågetecken på formen direkt. Det är Björn Goop som tränar och vi är på Färjestad och det brukar vara en bra konstellation. 8 Arvid S.H. galopperade senast i sin årsdebut så även här ett litet frågetecken på formen. Annars avslutade han året ifjol med tre raka segrar efter just ett uppehåll. Spår 8?
Ranking A: 4,10,1 B:5,6,8

V75-4
12 Ottens Dibaba får tipsnicken av mig i ett, på förhand, mycket öppet och svårlöst lopp. Hon vann sin årsdebut på ett bra sätt och kommer att gå framåt med det loppet såklart. Visst är det tuffare nu men hon är rapp i benen och håller hon bara ihop stilen hela vägen och någorlunda normalt stäm med positionerna så räknas hon tidigt igen. 2 Emmylou har ett perfekt läge bakom bilen verkar och har en enorm förmåga att alltid vara med långt upp i resultatlistorna. Dessutom verkar hon allround och gör alltid sitt oavsett position. Carl-Johan Jepson är så där lagom fräck också så en bra position igen är att vänta. 3 Velegance har imponerat lite smått i sina tre starter i år. Hon inledde med en överlägsen seger följt av en strong insats som tvåa där hon fick harva i tredjespår hela sista varvet. Senast blev det en nolla i raden, men hon blev dragen bakåt i en trött rygg. Hon kan öppna och kommer man till ledningen, då blir det hästen att slå och hon kan vinna oavsett position. 6 Yaganashi kommer med två raka nollor i raden men det är missvisande. Senast satt hon sist invändigt en stor del utav loppet och hon spurtade minst lika vasst som de som kom på pallplats. Spår 6 bakom bilen nu och hittar men ner i, låt säga, andra eller tredje par utvändigt, då kommer spurten att bita bra. Omgångens kioskvältare! 9 La Camilla Pellini har startat i idel tuffa gäng och var hårt betrodd senast men föll då tungt och var slagen tidigt. Ulf Ohlsson sa efter loppet att hästen legat på lite väl mycket och tappade luften. Nu får man gå bakifrån och vi spelare glömmer snabbt. I starten innan så gick hon bakifrån och vann sin årsdebut på ett jättebra sätt, så visst är hon att räkna med nu igen. 11 Flaming Ace Sisu avslutade vasst i sin årsdebut senast och det var ett mersmakande intryck. Hittar ekipaget ett liknande upplägg som senast så kommer den ettriga spurten att bita bra, lopp i kroppen dessutom. 1 Stardust Melody är normalt ett tidigt streck här, men hon har inte startat på närmare ett halvår så även om det är Björn Goop, Färjestad och spår ett så tror jag att det blir tufft att räcka. 14 I’m A Believer fick en tuff resa senast och höll helt ok. I starten innan, på Mantorp , spurtade hon sylvasst bakom Havefunwithme och var lika bra som Odessa Celeber. Se upp om det stämmer med ryggar från det lite tråkiga utgångsläget.
Ranking A: 12,2,3,6  B:9,11,1,14

V75-5
4 Global Weather hade varit borta nästan ett år från tävlandet inför sin årsdebut. Det spelade ingen roll utan han hade lekstuga direkt. Han hade lite problem att hålla ihop det ifjol men det såg bra ut nu och har man kommit rätt på det är detta en häst som jag tror kan vara med och stångas i årgångsloppen framöver. Spår fyra i volt är kanske inte optimalt, men han känns säker på benen och farten finns. 1 Tycoon Broline har inlett med två segrar på tre starter, men i sanningens namn så var det garanterat en seger som rök i den starten han inte vann, han ledde stort när det blev en galopp. Mamman heter Ibiza Broline så han har lite att brås på. Björn lär såklart göra allt för att hålla upp ledningen och är tidig då, även om han kan vinna oavsett position. 11 Ritchie Ås har gjort det starkt varje gång och intressant häst med härliga Hans Adielsson som tränare, en hästkarl kan man lugnt säga. Ritchie Ås har nu ett tillägg, men värsta motståndarna på start är lite orutinerade så om det gör bort sig är han tidig. 10 Elcamino Dimanche vann årsdebuten på ett säkert sätt, sen senast så var det en helt ok insats efter en ganska tuff resa. Två lopp i kroppen och lite fina ryggar nu så kan det gå vägen för Berghs häst. 8 Tengil Face har varit ute i tuffa gäng hela tiden och till slut så sitter segern där. Senast var det dödens en bit, sen på i tredjespår och det blev för tufft. Han höll bra och stall Kolgjini är rätt på det igen så en liten varning för Tengil från ett smygläge nu. 12 That’s Art gör årsdebut och Peter Untersteiners hästar brukar duga direkt. Han är bättre än raden och näst senast så blev det en galopp med segern klar ca 100 meter före mål.
Ranking A: 4 B: 1,11,10,8,12

V75-6
1 Fullpoint har ett smaskigt utgångsläge här och känner vi Robert Bergh rätt kommer han att försöka leda loppet så länge det går. Det är lång distans och det passar nog denna starka herre bra, likaså med finare banor nu än i vintras. Det som inte passar är väl att det endast är två hästar på start, vilket gör att tilläggshästarna kommer bra till tämligen omgående. 10 Vincent As har ju visat en enorm styrka och inställning och borde bara vinna detta. Samtidigt har han uppfört sig minst sagt opålitligt och lagt ner rörelsen 5-600 meter före mål, för att sen ta fatt igen i och för sig. Nu var det ett tag, sen men han har även galopperat omotiverat. Senast var han inte riktigt så bra som vi sett honom tidigare så jag sätter ett frågetecken på favoriten även om han är bra nog att segra. Jag vågar inte plocka bort honom från systemet. 9 Partizan Face blev det galopp för senast och sen fram utvändigt ledaren och det blev för tufft. Innan dess har han svarat för jättebra lopp varje gång och han är verkligen värd att få segerdefilera. 8 Shorthanded Jag fick ett tufft lopp senast och gav sig redan varvet kvar. Nu har han fått ta igen sig lite och är han tillbaks till där han ska vara, formmässigt, så trivs han på distansen och står bra inne i loppet. 11 Othala har fått lite snabba pengar på sig efter ett par svettiga insatser men hon överraskar varje gång, positivt. Nu tror jag inte att man kan sända iväg tidigt, om det ska räcka till seger,  utan det måste nog smygas in i det längsta. Men som sagt, hon har överraskat hela tiden. 3 Joyride Cane satt fast med krafter kvar för tre starter sen, sen har han gjort två riktigt svettiga insatser med dödens i bägge och varit riktigt bra som trea respektive fyra. Det är inte så att han suttit still utvändigt ledaren utan satt upp tempot. Lång distans gör inget och med ett lite snällare upplägg nu så kan det räcka långt, dessutom står man bra inne propositionsmässigt. 7 Global Trader är en stark herre som känns lite på gång. Ett perfekt Örjanläge då han inte kommer att vara betrodd och kan smyga med, gå med i ryggar 600 kvar och han håller farten den här. 4 Global Skipper vann enkelt i sin årsdebut. Det blir tuffare nu men han såg fin ut med krafter i behåll.
Ranking A: 1,10,9,8 B: 11,3,7,4,12

V75-7
4 Perfect Spirit behöver ingen närmare presentation men har man vunnit Hambletonian, Kungapokalen och Sprintermästaren. Jag har svårt att se att han inte blir favorit, i vilket 5-åringslopp han än ställer upp i och årsdebuten senast var mersmakande. Han har snart 10 miljoner på kontot och det har övriga deltagare också, om de lägger ihop det de sprungit in tillsammans. Perfect Spirit vinner Hertigen av Värmland, Prins Carl Philips Jubileumspokal 2019. 1 Eldorado B. har stångats mot de bästa hela fyraårssäsongen även han även om han inte har samma nivå som tipsettan. Han är däremot väldig startsnabb och det kan mycket väl bli rygg på Perfect Spirit, om Örjan väljer att köra fram, och då kan andrapriset vara Eldorados. 3 Chianti borde vara den gjutna tipstvåan med en andraplats i derbyt på kontot och en försöksseger till Europaderbyt. Men då han gör årsdebut och inte har startat på 5 månader så är formen ett frågetecken. Men visst är det en topphäst. 8 Adiago Trot är bra varje gång och kommer med full form. Han är vass när han får sitt lopp på rulle, men spår 8 och Perfect Spirit är fakta som talar emot seger.
Ranking A: 4 B: 1,3,8,7,2

BÄSTA SPIKEN
V75-7: 4 Perfect Sprit
Har en diger meritlista sina fem år till trots. Eller vad sägs om Hambletonian, Kungapokalen och Sprintermästaren, totalt lite drygt 9.500.000 insprunget. Hans årsdebut var mersmakande och det är bara så att han är en världsstjärna redan nu och övriga vet om det. Ett litet fält är inget som missgynnar och det är bara att spika i avslutningen.

DRAGET
V75-5: 4 Global Weather
Vann jätteenkelt i sin årsdebut och det var dessutom på en fin tid. Jag tror att 1 Tycoon Broline blir favorit här och det är alltid skönt att hamra in en spik som inte är favorit. Spår fyra kan vara ett litet orosmoln, men han känns pålitlig och Magnus Jakobsson likaså.

SKRÄLLEN
V75-4: 6 Yaganashi
Har två raka nollor i raden, men senast så var hon ute i ett ganska så tufft gäng och satt långt bak hela loppet och hon gick riktigt bra över upploppet och var endast någon längd ifrån en pallplats, så hon gick minst lika fort som övriga. Nu kör chefen själv och man har ett ganska så bra utgångsläge bakom bilen.

LÅSET
V75-3: 1 Taiga Woodland, 4 Viking Brodde och 10 Hairos F.Boko. 

 

 

Fredag 19/4: V75-tips till Färjestad

Dagens Spels tips till fredagens V75-tävlingar på Färjestad.

Tips till V75 Färjestad

Spiken 5 HEVIN BOKO (V75-1) känns som en
sund spik att inleda omgången med. Hon
har tjänat klart mest pengar i loppet och
stegade undan till säker seger i fin stil
senast. I det lilla fältet bör hon hitta en bra
position direkt.

 

 

Långfredagen på Färjestad i Karlstad har värmlänningarna under många år gjort till en riktigt fest. Christian Olsson i vinnarcirkeln och massor fina hästar i V75-loppen. Lite konstigt kanske att man har valt att öppna omgången med ett lopp som endast samlat fem hästar som bara två kan vinna – Odessa Celeber och Hevin Boko.

Mest meriterade hästen och V75-omgångens bästa spik hittar vi i den avslutande avdelningen. Perfect Spirit såg underbar ut då han vann sin årsdebut i Örebro. Den här killen kommer att ha en ny uppvisning i Prins Carl Philips Jubileumspokal där han hämtar ett förstapris på en kvarts miljon kronor

 

 

DAGENS VINNARE:

4 Perfect Spirit (V75-7) inledde sin karriär i USA hos Åke Svanstedt. Där vann han deras största 3-åringslopp Hambletonian för att sedan plockas över till Sverige. Framgångssagan har fortsatt i Daniel Redéns regi med segrar i Kungapokalen och Sprintermästaren. Ska vara ännu bättre nu än i årsdebuten och då har han bra chans att vinna Prins Carl Philips Jubileumspokal.

DAGENS RYSARE:

14 I’m a Believer (V75-4) stod för en härlig svepning på sista långsidan senast men det ebbade ut lite sista 50 meterna, det är förlåtet. Läget är svårt som sig bör med ”spårtrappa” då hon har tjänat mer än de flesta i fältet. Har hon har lite tur med positionerna i början har hon både fart och moral att spurta ned sina konkurrenter. Hon trivs dessutom väldigt bra på Färjestad.

Tips övriga lopp

Lopp 12: 1 Mellby Happy– 6 Svecak Palema – 5 Klara Zonett Outs 4 Boxer Shrimp

Travmasen, Björn "Skräcken" Linder och "Flu" på Sundsvall Open Trot

GP_190419_Färjestad_V75_WEB.pdf  

 

 

BJÖRNKOLLEN

 

TIMO NURMOS 7.JPG
Nurmos: ”Första gången med jänkarvagn”
- 5 Hevin Boko (V75-1) har haft fin form länge och mött Stoeliten varje gång. Hon vann på ett bra sätt senast och har känts jättefin i jobben efteråt. Nu är det ett litet fält med bara fem hästar och hon måste ses med mycket bra chans. Barfota fram igen och inga ändringar, säger Timo Nurmos till Atg:s Nyhetsbrev.
- 4 Viking Brodde (V75-3) är en fin häst under utveckling. Han har gjort bra lopp varje gång och aldrig varit sämre än tvåa (två segrar och tre andraplatsen på fem starter). Senast blev han lite för vass och galopperade och tappade jättemycket. Han var trots det inte långt ifrån att vinna och hade krafter kvar efteråt. Han har ett bra läge bakom bilen och har en rutinerad kusk (Kai P Jussila) i det här lärlingsloppet. Det blir någon form av barfotabalans och jänkarvagn för första gången. Troligen barfota fram. Han måste räknas tidigt.
 
JIMMY JONSSON
Jimmy Jonsson är nöjd med 4 El Viktor (V75-2).
- Han blev störd till galopp senast och det berodde inte på att han tävlade barfota, det funkade bra och blir samma igen. Han var vass efter galoppen och han håller mycket bra form. Detta är en snabb och kvick häst som inte har problem med distansen, tvärtom i ås fall. I ett öppet lopp ska El Viktor räknas.
 
4_MAGNUS_JAKOBSSON_MR_100_PROCENT_LJ.JPG

Jakobsson: ”Chans om han fixar starten”
- 12 Ottens Dibaba (V75-4) känns fin för dagen men nu blev det ett lite för dåligt läge för att jag ska tro på någon riktigt chans. Med tanke på det ligger jag lågt, berättar Magnus på sin hemsida jakobsson.se
- 4 Global Weather (V75-5) är en jättefin häst som dock är lite osäker från början. Fixar han starten ska han kunna vara med och kriga om en tätplacering men det är inte givet att han trampar iväg.

DANIEL REDéN 2.JPG
Redén: ”Ska vara minst lika bra igen”
- 4 Perfect Spirit (V75-7/DD-2) vann lätt i årsdebuten och gav ett mycket bra intryck och har tagit träningen i vinter på bra sätt. Han känns fin efteråt och ska vara minst lika bra igen. Han ska inte vara med i Elitloppet och han har förhoppningsvis flera säsongen på sig att tävla och vi väljer andra uppgifter helt enkelt. Läget är bra och han är säkert med och slåss om segern igen, säger Daniel Redén.
 
KENNETH HAUGSTAD GLAD EFTER SEGER.JPG
Haugstad: ”Inte lika överraskad”
- 3 Odessa Celeber (V75-1) var bra vid segern och jag är inte helt överraskad över prestationen. Hon var bra innan och växer mycket när vi kan köra barfota och sedan hade hon tränat bra innan. Allt ser bra ut i jobben efteråt och det blir barfota igen och jänkarvagn. Hon är med och slåss om segern, säger Kenneth Haugstad.
- 5 Southwind Hydro (V75-7/DD-2) har inte startat på ett tag och fått träna på ordentligt. Han känns fin och kommer att göra ett bra lopp. Nu möter han Perfect Spirit och det är flera bra hästar i loppet och förhoppningsvis kan vi vara trea-fyra. Han tävlar utan skor fram och med en jänkarvagn, som vanligt, säger Kenneth Haugstad.
 
JANSSON TORBJÖRN SULKY 1.JPG
Gabrielsson: ”Kanske leder hela vägen”
- 1 Zitor (V75-2) tog spets direkt senast och bara tuffade på. Det var en väldigt skitig bana efter allt regnande men han bara gick undan till slut. Det var mitt barnbarn som körde, Emma Gabrielsson, och hon är bara 20 år. Det var hennes första seger med stor häst så det var jätteroligt, säger Gunnar Gabrielsson till Atg:s Nyhetsbrev.
- Vi bestämde i tisdags att vi ska köra hästen barfota runt om för första gången. Jag pratade med Torbjörn Jansson (bilden) om det och han sa att vill vi försöka så tror han inte att det är några problem. Så det blir ett spännande test. Hästen är som sagt riktigt snabb ut och travsäker. Det är inte många som tar honom från början. Läget med innerspår är helt perfekt. Redan som treåring var han nere på tider runt 1.22 och 1.23 i öppningen. Kort distans är också en fördel och jag har kört hästen efter senaste starten och han känns fin. Det är nästan så att han känns ännu bättre än tidigare så formen är helt på topp. Jag vill ju tro att han tar spets och sedan leder han länge. Kanske att det räcker hela vägen men man får nog stå med båda fötterna på jorden och inte gapa efter för mycket. Det är flera norska hästar med som jag inte känner till. Han sprang sitt rekord 1.24,8 i januari i V75 på Bergsåker. Det var en bra tid då och han kan nog sänka det nu på en snabb sommarbana på Färjestad. Det hade varit en riktig höjdare om han vann.
 
HANS-OWE SUNDBERG INTERVUAD AV TV.JPG
Sundberg: ”Första gången barfota runt om”
- 1 Eldorado B. (V75-7/DD-2) verkar allt bara bra med efter årsdebuten och ser fram emot vad han kan göra i ett lopp som detta här. Bra förutsättningar i varje fall och vi testar barfota runt om för första gången, säger Hans-Owe Sundberg.
 
REIJO-LILJENDAHL-LJ.JPG
- 9 La Camilla Pellini (V75-4) kvävde sig senast och vi glömmer den starten. Känns bra i jobben och spåret behöver inte vara helt fel. Skor och öppet huvudlag. Vagnen bestämmer vi efter värmning, troligtvis fortsätter vi med den vanliga. Uffe får bestämma det. Hon kommer gå bra i dag, säger Reijo Lilendahl.
 
4-LUCIFER-LANE-MAL-LJ.JPG
2 Lucifer Lane (V75-7/DD-2) har varit ute och luftats i ett vasst provlopp.
- Det var ingen officiell tidtagning, men hästen gick en snabb avslutning och kändes väldigt bra, pigg och alert. Han landade någonstans mellan 1.12-1.13 över 1 600 meter med full fart över mål sedan jag lyft ut från rygg ledaren 600 kvar. Det var det besked jag ville ha. Jag såg Perfect Spirit i årsdebuten på Örebro och måste säga att jag aldrig sett honom så fin, så det blir inte lätt. Men Lucifer var som sagt väldigt fin i sitt provlopp också. Förutsatt att banan inte blir stenhård så kommer han att tävla barfota fram, han har väldigt fina hovar fram. Sedan sätter vi på trekvartsstängt huvudlag. Det hade han i både försök och final av Sprintermästaren och är det huvudlag han öppnat snabbast med. Över sprinterdistans måste vi vara med och gasa från start. Att komma förbi Eldorado B. blir inte lätt. Men skulle han ta ledningen så tycker jag att det vore kul att prova och försöka syna Perfect Spirit. Vi är revanschsugna efter förra året, säger Thomas L Nilsson.
 
PETER UNTERSTEINER.JPG

Peter Untersteiner uttalar sig i samarbete med Spelvärde.
- 5 Majestic Wine (V75-3) var jag nöjd med på Åby senast. Han gick bra och höll sig lugn och fin med öppet huvudlag, så vi kör likadant igen. Han är lite opålitlig, men även bra för klassen. Vanlig vagn och öppet huvudlag igen. Den här gången kör vi barfota fram.
- 10 Hairos F.Boko (V75-3) har tagit två raka spetssegrar sedan han kom till oss. Nu ska han tävla bakifrån och jag vet inte hur det går, men han har gjort det ska ha hittills i alla fall. Vanlig vagn och norskt huvudlag igen. Den här gången kör vi barfota fram.
- 3 Velegance (V75-4) känns riktigt fin. Vi drogs bakåt i V75-loppet senast och det tråkigt eftersom som var så bra i ordning. Hon kan öppna bra och jag är revanschsugen. Barfota runt om och norskt huvudlag igen. Jänkarvagn nu när det inte är voltstart.
- 12 That’s Art (V75-5) var sliten i slutet av treåringssäsongen så han har fått mycket tid på. Han känns fin i träningen. Det är ett svårt läge med många att runda, det gäller att vi kommer bra på det. Han kommer gå med skor runt om, vanlig vagn och norskt huvudlag.
- 7 Heart Of Steel (V75-7/DD-2) var Johan nöjd med i årsdebuten. Han gick helt okej i skymundan. Han känns bara fin efteråt så jag tror på en god insats, men vi har spår långt ut och möter väldigt tufft motstånd. Till skillnad mot i årsdebuten så blir det jänkarvagn och barfota runt om. Han har gått med murphy i kombination med can’t see back. Han har sprungit så rakt så kanske plockar vi bort allt och kör med öppet huvudlag, det har jag inte riktigt bestämt än.

 

Hans-Owe Sundberg ska rycka alla skor på sin häst i avslutningen för första gången.
1 Eldorado B. (V75-7) var jag helt nöjd med i årsdebuten. Han öppnade fort och det gick fort till slut. Han blev lite stum sista bilen, men det skulle han bli i och med att han bara gått mängdträning inför det. Han hade alltså inte gått något vassare heat, men det har känts väldigt bra efteråt. Han har varit pigg och glad så det verkar som han tagit loppet så som jag hade velat. Jag tror definitivt att han gått framåt. Han var tränad för att han skulle få ett lopp och sedan vara i bra form i andra starten. Jag såg Perfect Spirit i sin årsdebut och han såg bättre ut än vad han gjorde någon gång förra året. Han såg både smidigare och bättre ut och han blir naturligtvis, med all rätt, stor favorit. Vi får väl se vad vi kan göra bakom den. Taktiken får Torbjörn lägga upp, men Eldorado B. brukar i alla fall öppna väldigt snabbt så under alla omständigheter får han ett vettigt lopp. 1640 meter borde passa också. Han har varit ute på sprint en gång och hade då bakspår och avgjorde väldigt enkelt till slut. Det var Torbjörn som körde då också för jag var på semester. Sedan var där inga sprinterlopp i fjol som passade. Torbjörn sade själv efter senast att hästen borde kunna gå under 11 på den här distansen. Med tanke på att han känns bra så hoppas jag det också. Han ska dessutom få gå barfota runt om nu, det är tanken i alla fall. Han har gått barfota bak en gång, men aldrig runt om och det ska förhoppningsvis vara maxat. Vidare får han gå i Customs modifierade jänkarvagn, men det blir den svarta istället för den röda. Den som han hade i Grand Prix-finalen. Det är Customs typ av jänkarvagn, den röda har en sidostång. I övrigt räknar jag med att det blir samma huvudlag som senast, säger Hans-Owe.

 

Eric Martinsson:

- 3 Leo Leo (V75-3) har dragit ett fint läge bakom bilen och det ser bra ut på förhand, även om det såg ut att vara några tuffa emot när jag kikade igenom anmälningslistan. Hästen har i alla fall varit med där framme mest varje gång genom karriären, men sedan kanske konkurrenterna denna gång har varit ute i tuffare gäng - det är inte jag rätt man att bedöma. Han kan öppna ganska bra och kusken får köra det som går från början. Skulle ledningen nås samtidigt som han får dämpa får han givetvis köra där, men jag tycker att hästen springer och väntar in dem lite när han går i spets och tror att han är mer effektiv bakifrån. Därmed vore exempelvis ledarryggen inte direkt fel. Han gjorde det bra vid segern senast och sprang ändå omkring 11/500 i avslutningen. Det ser inte ut att gå så fort när han springer, men han är effektiv. Vi provar med all sannolikhet jänkarvagn för första gången nu då det inte finns så mycket att förlora. Jag tror att det ska kunna ge bra effekt på honom då han är stor samtidigt som han travar bra. De brukar kunna springa lite friare i den vagnen och då går det också snabbare. Förhoppningsvis har det också positiv inverkan på startsnabbheten. Jag tror att det kommer gå fort i samtliga lopp denna tävlingsdag och banan lär också vara rejält ”preppad”. Då behöver det inte vara fel att smyga med invändigt - speciellt inte då han är stark. Det brukar kunna skrälla i denna typ av lopp och jag är inte främmande för att han ska kunna överraska. Utöver biken fortsätter vi barfota runt om - som han fungerade bra på när vi testade för första gången senast - samt med helstängt med hål.

 

LUCIFER LANE.JPG

Inför V75 (fredag): Revanschlysten underdog

Den folkkäre familjehästen som ständigt överraskar.
På fredagen för Lucifer Lane årsdebut.
- Man har fått kika i lite andra propositioner mot vad man är vad vid den här tiden på året. Det är jättekul, säger tränaren Thomas L Nilsson inför V75-omgången på Färjestad.

Långfredagen på Färjestad brukar vara platsen för en av årets första riktiga fartfester.
Loppet med det långa namnet ”Hertigen av Värmland, Prins Carl-Philips Jubileumspokal – Femåringslopp” har lockat många av landets bästa femåringar genom åren.
Hästar som direkt, eller året efteråt, tagit steget vidare till världseliten.
Den snabbaste upplagan hittills kördes 2014 då Magic Tonight dundrade runt på 1.09,5, sex tiondelar snabbare än vad som krävdes då hästen vann Elitloppet året efter.
För tre år sedan segrade en viss Propulsion och i fjol vann Pastore Bob, som följde upp med att ta hem Finlands största lopp Finlandia-Ajo.
Tittar man längre tillbaka i segerlistan återfinns superstjärnor som Gidde Palema, From Above och Opal Viking.
Om vinnaren av årets upplaga når sådana höjder återstår förstås att se, men på startlinjen finns några av fjolårets bästa fyraåringar med Hambletonianvinnaren Perfect Spirit i spetsen.
Denne gjorde i rent hus i årgångsloppen under första halvan av säsongen då han tog hem Kungapokalen och Sprintermästaren.
Därmed var han också den som i första hand stod i vägen för Lucifer Lane.
Hästen som tränas av Thomas L Nilsson och körs av sonen Johan A Nilsson.
En duo som inte brukar figurera i de största loppen.
Räknar man bort Lucifer Lane så sprang Thomas’ hästar in cirka 150 000 kronor medan Johan körde 18 lopp, utan att placera sig bland de tre främsta, under 2018.
Men räkna bort Lucifer Lane ska man verkligen inte göra.
Det är något som både spelare och konkurrenter fått erfara under två glimrande säsonger på tävlingsbanan.

Gasar för ledningen
För familjen Nilsson har onekligen visat att man kan förvalta en stjärna när man väl fått fram en.
Lucifer Lane inledde karriären med att stapla segrar i enklare omgivning och avrundade treåringssäsongen med seger i Breeders Crown-finalen, värd 800 000 kronor.
Precis som vid genombrottet i Margaretas Tidiga Unghästserie fem månader tidigare var hästen spelad till över tio gånger pengarna.
I Kungapokalskvalet som fyraåring besegrade han blivande derbyvinnaren och storfavoriten Who’s Who, men gick nöja sig med femtepriset i finalen.
Bättre gick det i Sprintermästaren då Lucifer Lane stred med Perfect Spirit till mållinjen efter att ha serverats en drömresa av sin i sammanhanget orutinerade kusk.
Andra halvan av säsongen blev inte lika lyckosam, men triumfen i Najos Minne hemma på Örebrotravet visade att gnistan finns kvar och nu står hästen alltså inför årsdebut som femåring.
En årsdebut där han åter drabbar samman med Perfect Spirit.
- Vi är väldigt revanschsugna, vi har ju inte lyckats slå honom ännu, berättar Thomas L Nilsson som nyligen vässade upp formen i ett provlopp.
- Det var ingen officiell tidtagning, men hästen gick en snabb avslutning och kändes väldigt bra, pigg och alert. Han landade någonstans mellan 1.12-1.13 över 1 600 meter med full fart över mål sedan jag lyft ut från rygg ledaren 600 kvar. Det var det besked jag ville ha.
Hur har hästen utvecklats under vintern?
- Han har inte växt något på höjden, däremot har han blivit grövre. Vi fick ett litet bakslag för en månad sedan då vi fick behandla ett bakknä, i övrigt har det fungerat som önskat då han gått mycket tryckvagnsträning.
Är han lika väl förberedd som inför fjolårets årsdebut, då han vann i stor stil?
- Då hade han gått två provlopp, i år blev det ett tuffare intervalljobb istället. Totalt är han kanske lite lugnare tagen i år, men jag tror att han är redo att prestera bra direkt.
Vad har ni får ambitioner under året?
- Jag vet inte. Hästen har redan gett oss så pass mycket så vi har väl inga jättestora planer. Jag hoppas att han fortsätter att tycka att det är lika roligt att tävla, då borde han kunna tillhöra de bättre i sin kull ett tag till. Vi tar ett lopp i taget och har inte satt upp några direkta mål. Har man fått fram en sådan här häst på 40 år vill man vara rädd om honom. Samtidigt är det klart att jag har funderat kring vilka lopp som skulle vara lämpliga. Man har fått kika i lite andra propositioner mot vad man är vad vid den här tiden på året. Det är jättekul.
Har ni fått några inbjudningar från storloppsarrangörer?
- Ja, vi fick en inbjudan till Klosterskogen på lördag. Men då hade vi redan sett ut det här loppet på Färjestad.
Hur ser du på loppet, kan ni slå Perfect Spirit den här gången?
- Jag såg Perfect Spirit i årsdebuten på Örebro och måste säga att jag aldrig sett honom så fin, så det blir inte lätt. Men Lucifer var som sagt väldigt fin i sitt provlopp också.
Hur gör ni med utrustning och balans?
- Förutsatt att banan inte blir stenhård så kommer han att tävla barfota fram, han har väldigt fina hovar fram. Sedan sätter vi på trekvartsstängt huvudlag. Det hade han i både försök och final av Sprintermästaren och är det huvudlag han öppnat snabbast med. Över sprinterdistans måste vi vara med och gasa från start.
Vill du att han körs i ledningen?
- Det avgör förstås Johan och jag vet inte om det går att nå dit. Att komma förbi Eldorado B. blir inte lätt. Men skulle han ta ledningen så tycker jag att det vore kul att prova och försöka syna Perfect Spirit. Vi är som sagt revanschsugna efter förra året, säger Thomas L Nilsson.