[counter] 

Antal hemsidesvisningar sedan starten mars 2012 

V75 Lördag 18 Augusti, GÄVLE

 

Köp Travmasens tips med ranking, kommentarer och förslag till V86 och V75 varje vecka, och som publiceras i den lösenords skyddade fliken Travmasens Bonustips, kvällen innan spelomgången.   

Kostnaden är låga 150:-/månad, 250:- för 3 månader, eller 800:- för 12 månader, inkl.moms 

 bankgiro: 520-1116.  Annars har jag även Swedbank  8166-1,  934 966 349-3 

OBS! KOM IHÅG ATT SKRIVA ERT NAMN SOM REFERENS!!!!

OBS!!!!! KOM ÄVEN IHÅG ATT:

Meddela mig er email på travmasen@gmail.com när ni betalat så får ni inloggning direkt! 

 

 

 

TIPSANDELAR SÄLJES!

lagbild

Jag samarbetar med Tullinge Spel på tillsammanssidan där ni kan köpa andelar via denna länk: Travmasens Jägare  132:-(max 10 andelar), Travmasens Hoppfulla 88:- (max 10 andelar) och Travmasen Sjöar för 264:-/andel, max 5 andelar.

 

 

 

 

 

 

 

VASS ELLER KASS:

 

Daniel Berglund17 augusti 2018 kl. 15:26

Spelkrönika V75 Gävle 18/8: Superjackpott och det vimlar av tänkbara spetsvinnare!

Mina tips i tisdags var helt okej där sparloppen var klockrena och två av tre…

 

 

Hans G:s krönika

2018-08-16

Superjackpot på V75 när Gävle kallar till start

Nu gäller det att skärpa sig. På lördag ligger det minst 63 miljoner kronor i sjurättspotten, det är alltså superjackpot på V75. 
Det innebär att vi som fixar sju rätt den här veckan får bra betalt oavsett om det blir en lätt eller svår omgång. Nu gäller det ”bara” att inte krångla till det ...

Här nere lägger jag grunden till sju rätt. Mitt lilla grundsystem på 192 rader, 96 kronor, kan mycket väl räcka, men det täcker såklart inte de där skrällarna som skickar upp V75-värdet i minst sexsiffriga belopp. Och grunden är som vanligt att komma rätt på det med spikarna. Dom två lirarna som i lördags var en centimeter från att vinna 19 miljoner kronor litade på Readly Express i den sista avdelningen och det är aldrig fel, även om oturen grinade grabbarna i ansiktet den här gången.

En annan lirare som hade sex rätt i lördags träffade jag på min ”Vinnarturné” häromdagen. Mario Lipovac sprack på spiken Perfect Spirit (som säkert många andra) och var såklart besviken på Örjan Kihlströms passiva styrning bakom omgångens största favorit.
Det är självklart att Perfect Spirit hade haft en toppchans att vinna i lördags om Kihlström valt ett mer offensivt upplägg. Ren otur att missa sju rätt på en sådan spik, alltså. Man behöver ingen tur om man bara slipper otur. Ni har hört det förut, eller hur ...

Mario var för övrigt en jättetrevlig bekantskap. Killen som spelar handboll på högsta nivån har i år bytt från mästarna Kristianstad till Ystads IF som blir intressanta att följa. Han är för övrigt redan en kändis även i travkretsar som ”Super-Mario” med upprepade framgångar på liret.
Marios bästa drag till lördagens superjackpot var Hugo Gustivar Boko i den fjärde avdelningen. Bara så att Ni vet ...

För min del tar jag gärna rygg på Mario med Hugo Gustivar Boko och rekommenderar spik på ytterligare två hästar. Här mina funderingar om hur vi ska nå ända fram på lördag.

Avdelning 1: Min spontana tanke när jag såg startlistan för för första gången var att det här är en skräddarsydd uppgift för 1 Mr Golden Quick och det håller fortfarande. Femåringen blir kanske över från start, men med Mika Forss ombord löser det sig på något sätt. Mr Golden Quick är given, men han bör garderas med 6 Sugar Daddy och 7 Sign Me Up Too. Bröderna Träffs Sugar Daddy har tävlat sig i form, han slog bra hästar när han vann i senaste starten, och Emilia Leos Sign Me Up Too går från klarhet till klarhet. Dit även med spårgynnade 2 Mellby Emeralds så kan vi nog lugnt vända blad.

Avdelning 2: Treåringar i final över snabba 1640 meter i kamp om jättestora prispengar. Visst luktar det skräll om det här. Hjärtat säger 1 Devil Sound som kanske leder det här runtom, men tusan vet, har kusk och häst hårdheten, rutinen. 3 Betting Gangster är född till stjärna och här har definitivt både kusk och häst det mesta. Det lär bli stenhårt tempo med Devil Sound i front och det kan sluta med skräll. Jag har hittat två som sopar undan det mesta när dom kliver in i matchen och kanske avgör; 11 Even's Cool Boy och 12 Flight Dynamics. Det känns som om det händer något här, spara inte på strecken.

Avdelning 3: En lurig Gulddivision som sex-sju hästar kan vinna. Jag har råd med fyra streck och börjar med 1 Monark Newmen som kanske kan överraska med att ta ledningen från sitt innerspår. Lyckas det får dom andra hålla i hatten. 2 On Track Piraten är otrolig, han fortsätter att leverera varje start och kan också vinna oavsett vilken taktik Hasse Strömberg väljer. 6 Globalsatisfaction är ny i Guld, men vad spelar det för roll, häst och kusk är ju fenomenala tillsammans. Sista strecket till 7 Mindyourvalue W.F. Robban Berghs stall är tillbaka i form och kolla kusken – Björn Goop!

Avdelning 4: Här hittar vi alltså 1 Hugo Gustivar Boko som jag tror har en bra chans att leda det här runtom. Senast i Rättvik galopperade Hugo innan startbilen släppt fältet, men han gör inget osäkert intryck och har aldrig galopperat i voltstart. Litar Ni inte på Hugo blir loppet dyrt eftersom det vimlar av motbud. 2 Valour Kronos såklart och 4 Dornoch Ammed Kihlström ombord, men roligast är ändå 12 Alliss Wadd som visserligen är bortlottad, men det här kan vara en kanon. Hon är första garderingsstrecket om Ni inte litar på Hugo.

Avdelning 5: Runt en miljon att spela om på Top 7 där en rollerpot växt de senaste omgångarna. På V75 rekommenderar jag tre streck, men letar Ni en spik till Top 7 måste det bli 5 Exclamation Mark som var helt överlägsen senast på V75 i Rättvik. Här kommer Ulf Ohlsson att använda sig av samma taktik när han försöker leda från start till mål. Det som talar emot favoriten är den långa distansen. Två urstarka femåringar kommer att göra livet surt för favoriten. Jag tänker på 4 Mister Niky och framför allt 1 Ural. Hur bra är egentligen den här killen, vi får se på lördag.

Top 7-rank: 5 – 1 – 4 – 11 – 9 – 12 – 2

Avdelning 6: Nu är goda råd dyra. Treåriga ston över snabba 1640 meter och jättepengar att köra om. Det är klart att 1 Zara Kronos är bäst, men hur mycket kommer det att kosta henne att försvara ledningen från innerspåret. Jocke Lövgren var ”nödd och tvungen” att välja det spåret efter kvalsegern. Det finns ju också risk att Zara blir fast, men Lövgren är en cool kille som löser det här. Jag tror kort och gott att Zara Konos vinner och utnämner henne till omgångens bästa spikförslag. Förlorar min vinnare av någon anledning ser jag åtta-tio hästar som kan vinna det här spännande loppet, men jag litar på Jocke och hans ögonsten.

Avdelning 7: Samma sak här. Det är loppet kan minst tio hästar vinna. Det handlar åter om snabba 1640 meter och vild körning in mot första kurvan i matchen om de bästa positionerna. Jag gör det enkelt för mig genom att för mina 96 kronor här nere spika troliga vinnaren 6 Urban Kronos. Efter en oturlig galopp på Axevalla återkom Urban senast på Jägersro under åbergskvällen då han lekte med kvalificerat motstånd. Galoppen på Axevalla berodde på att Urban hade innerspår bakom startbilen och fick för bråttom, han är normalt helt travsäker. Det vimlar som sagt av motbud. Bland dom som säkert blir bortglömda av många vill jag peka på 6 Västerbo Grosbois, är det inte dags för honom snart, och varför inte 9 Mr Lindysom har ett smygläge och Adielsson ombord för första gången.

 

 

1120_v75_fernlund.jpg

GÄVLE
med E3-finaler och Gävle Stora Pris
Lördag 18 augusti
Start: 16.20

S U P E R J A C K P O T   6 3   M I L J O N E R

BÄSTA SPIKEN
1 Hugo Gustivar Boko (V75-4)
63 miljoner ligger i potten och Timo Nurmos lovande fyraåring blir min spik i omgången. Det var mycket snack kring hästen senast då han tävlade utan och skor och i en jänkarvagn. Han galopperade dock från start, men upphämtningen var av bästa sort och hästen är i toppform. Han har öppnat bra i voltstart tidigare och det är rätt så god spetschans. Han är ändå så pass bra att han kan vinna även från andra positioner, då det är loppets bästa häst.

ROLIGA DRAGET
1 Ural (V75-5)
Är en chansspik i mina ögon. Jag såg honom i ett träningsjobb på Rättvik innan deras V75-tävlingar för några veckor sedan och då var han jättefin. Har var minst lika fin i comebackloppet senast då han försvann till en överlägsen seger från ledningen. Han ska vara minst lika bra nu, är stark och jag tror att han tar ledningen. Hästen tävlar i en för låg klass sett till hans kapacitet och jag chansar att formen är tillräckligt bra för att vinna på V75 redan i andra loppet efter uppehåll.

SKRÄLLEN 
11 Even's Cool Boy (V75-2)
Var nästan lika mycket spelad som 1 Devil Sound i uttagningsloppet, men då var hästen inte på topp. Nu är det betydligt mer positiva tongångar och rent hästmässigt står sig Robert Dunders häst oerhört bra. Med hårt tempo och lite tur med löpningen kan han skrälla.

LÅSET: 1 Angle Of Attack, 2 Erik Sting och 5 Urban Kronos (V75-7)

V75-1
Öppet lopp inleder där 1 Mr Golden Quick har bra segerchans utan strul men innerspåret kan bli en fälla. Hästen travade lite knepigt runt sista sväng senast och tappade segern på det. Han har en oerhörd speed med rätt resa och faller alla bitar på plats blir han inte enkel att stå emot. 7 Sign Me Up Too har tagit flera steg på utvecklingstrappan på sistone och höll storartat efter en tuff resa senast. Kan öppna bra från start och skulle Emilia Leo hitta en bra position så är hästen med i segerstriden. Leos sambo Oskar Kylin Blom kör 5 Linda’s Girl som inte var som bäst senast men det var lite fel uppgift för henne den gången. Hon går bäst i främre träffen och räkna med att kusken kommer köra offensivt och detta är en tuff dam med härlig hårdhet som gör att hon är given på lappen. 2 Mellby Emeralds är en fin häst som gick rätt så bra i skymundan senast. 6 Sugar Daddy visade äntligen form igen senast då han tog årets första seger och sjuåringen har kapacitet för att vinna här. 
Ranking A: 1-7 B: 5-2-6-10

V75-2  E3-FINAL FÖR HINGSTAR OCH VALACKER
3 Betting Gangster är toppstammad och ska försöka göra det mamma Viola Silas gjorde 2009, att vinna korta E3-finalen. Pappa Going Kronos vann långa E3 2006, så det finns rutin av dessa lopp i familjen. 3 Betting Gangster har tänt till ordentligt sedan tränaren ryckte av skorna på sin talang och han har visat styrka och snabbhet som gör att han får tipset, men det kommer krävas en enorm prestation för att vinna då löpningen troligen blir utvändigt om ledaren. 1 Devil Sound är loppets troliga ledare och Anders Zackrisson är laddad för lördagens uppgift. Hästen visade god form i sitt uttagningslopp, är ute över sin favoritdistans och är en allvarlig utmanare. Skulle dessa två topphästar tävla lite för hårt kan skrällen 11 Even's Cool Boy komma in i matchen. Han var nästan lika mycket spelad som Devil Sound senast, men fick då dåligt med fäste, enligt tränaren. Nu är det betydligt mer positiva tongångar och rent hästmässigt står sig denna treåring väldigt väl. 4 Baritone Artist trodde jag skulle vinna från ledningen senast, men han svarade inte riktigt den sista biten. Nu blir det troligtvis ryckhuva för att komma upp några snäpp och hästen har hög kapacitet. Även det en rolig skräll. 
Ranking A: 3-1 B: 11-4-9-6

V75-3  GÄVLE STORA PRIS
Öppen upplaga av högsta klassen där det var svårt att bestämma tipsetta. 1 Monark Newmen är ungdomen i fältet, som har en oerhörd kapacitet. Han har straffat bort sig bakom startbilen ett par gånger i år, men på sistone har han skött sig. Hästen har öppnat bra från spår ett förut, men det är inte favorit på att han sitter i ledningen men hästen är som sagt oerhört bra och kan vinna med de flesta upplägg. 4 Volstead fick strul då kusken valde fel väg på upploppet senast i Hugo Åbergs Memorial. Är formstark, dock lite ovan den långa distansen. Han har hårdhet som gör honom tidig precis som 2 On Track Piraten som spurtade jättebra senast, men satt för långt bak och det gick inte att vinna. Skulle tro att Hans R Strömberg jagar ledningen med sin pigge tioåring. 6 Globalsatisfaction gör debut i högsta klassen och så sent som i lördags vann han en V75-final på ett imponerande vis. Han duger även här i högsta klassen. 7 Mindyourvalue W.F. stormtrivs i Frankrike på Vincennes travbana, men har nu även börjat leverera i Sverige. Styrka finns för att överraska. 
Ranking A: 1-4-2 B: 6-9-7

V75-4
1 Hugo Gustivar Boko testades i jänkarvagn och utan skor senast och det föll väl ut. Galopperade innan bilen släppte fältet och tappade mycket mark, men upphämtningen var av bästa märke och han travade cirka 1.11 de sista 1200 metrarna. Spår 1 i voltstart passar bra då hästen är kvick från början och detta är en häst Jorma Kontio gillar skarpt. Det är inte säkert att han tar hand om ledningen, men hästen är så pass bra att han kan vinna med de flesta löpningar mot dessa hästar och det är mitt förslag på spik i denna jackpotomgång. Vid gardering krävs många hästar och 4 Dornoch Am är given då. Hästen är snabb ut, har fin form och Örjan Kihlström upp känns spännande. 2 Valour Kronos har klart vettig kapacitet och ställs mot passande motstånd. 
Ranking: A: 1 B: 4-2-7-6-12

V75-5
1 Ural såg jag i ett träningspass på Rättvik under deras V75-dag och det var ett härligt intryck. Ännu härligare var hans tävlingscomeback nyligen då han vann med ”halva upploppet” och bjöd på en härlig show. Spår ett är inte helt optimalt, men hästen är riktigt kvick och jag kan inte tänka mig att Jorma Kontio släpper ledningen om han tar den. Jag tycker att Ural är en riktigt bra häst som tävlar i en för låg klass och därför chansspikar jag och hoppas att formen är tillräckligt bra för att vinna på V75. 5 Exclamation Mark tog hand om ledningen senast, men blev lite väl vass och drog i ett hårt tempo. Kunde trots det vinna och utvecklas hela tiden. Hur tänker Ulf Ohlsson nu? Lång distans och en häst som blev hetsig av laddning senast, tar han det lite lugnare denna gång? Det kan vara så – oavsett så duger fyraåringen långt. 4 Mister Nikyhar en vacker resultatrad och är bra, men jag tror inte att det är samma klass i honom som i de två jag rankat före. 
Ranking A: 1 B: 5-4-2-9-11-12
Favorit i fara: 5 Exclamation Mark

V75-6  E3-FINAL FÖR STON
3 Staro Miami är jag väldigt förtjust i och det är min förstahäst i detta jättefina E3-lopp. Hon är riktigt rejäl, Mika Forss har sagt att detta är det bästa treåriga sto han någonsin kört och styrka och klass finns för att vinna. Näst senast, i den långa E3-finalen, galopperade hon men gick en våldsam upphämtning där klockan visade 1.08,8 de sista 800 metrarna, där hästen satt fast till slut. En enorm prestation och är hon lika bra denna gång tror jag att det är hon som får segerkransen. 1 Zara Kronos är en studsboll med härlig form. Vann den långa E3-finalen efter en bra spurt, nu är tanken att man ska vinna från ledningen och det kan mycket väl gå. Hade jänkarvagn senast, men nu blir det en vanlig sulky då man tror att hon är startsnabbare med en sådan vagn. Sedan ska man troligen köra med rycktussar. Håller man ut 5 Indiana Boko kan det vara ledning från start till mål. 2 Aleppo Pine är rejäl och jagar revansch efter galoppen i den långa E3-finalen. Sitter perfekt på det i andraspår direkt och har en tung avslutning. 6 Aria är loppets uppstickare. Härlig häst med utvecklingskurvan pekande rakt uppåt. 10 Racing Brodda fick inte riktigt aktionen att stämma senast, men barfota fram nu är ett plus samt rycktussar för första gången. 5 Indiana Boko tappade travet i sista sväng senast, men kom tillbaka bra. Orutinerad, men ett streck om man garderar brett. 
Ranking A: 3-1-2 B: 6-5-10

V75-7
1 Angle Of Attack har startat en gång på Gävle, vann då från ledningen på ett imponerande sätt och har en fin uppgift på papperet. Kort distans, perfekt läge och Björn Goop i vagnen gör att han får tipset. Sådana här uppgifter älskar sexåringen som blir svår att fånga in. 21 gånger har han travat i ledningen och vunnit 16 av dessa. 2 Erik Sting hade uppvisning över aktuell distans i Östersund för tre starter sedan, men har inte haft något flyt efter det. Får en bra resa i andraspår och har en urstark avslutning. 5 Urban Kronos har utvecklas kolossalt på sistone och intrycket senast var magnifikt. Han har tjänat snabba pengar, men med tanke på hur han ser ut för tillfället går ingen säker här heller. Tre hästar höjer sig och jag låser på dessa. 
Ranking A: 1-2-5 B: 9-4-3-11-12-7-10

 

 

PODCAST: SYSTEMET - V75-PODD

V75-podden Systemet – lyssna på avsnitt 245

Publicerad 16 aug 2018 kl 11.49

ESKIL HELLBERG, FREDRIK EDHOLM och REBECKA FALK tror samtliga att det kan bli hög utdelning i samband med Jackpot-tävlingarna i Gävle på lördag.

Därmed inte sagt att de tror på samma hästar och det krävs lite uppoffringar från samtliga parter, men slutprodukten är intressant och kan inbringa en skön vinst. Bara att ta för sig av idéerna!

Trevlig lyssning!

 

Spelexperten Lars Erlandsson lämnar sin tidiga idéer inför lördagens V75.

Korsdragaren 18 aug.pdf

 

 

Dagens vinnare:

3 BETTING GANGSTER (V75-2) har lyft sig på sistone när han fått tävla barfota runt om. Han avgjorde den tunga vägen näst senast trots hårt tempo hela vägen och senast klarade han en störning i första sväng och avgjorde snyggt via 09/700. Riskerar grovjobbet igen men jag tror att han är tuffast.

1 Hugo Gustivar Boko (V75-4) har tagit alla sina segrar från ledningen och lyckas han hålla upp ledningen blir han inte lätt att besegra.

Dagens Drag:

12 MINNESTADS ECUADOR (V75-5) såg jättefin ut senast där han efter en invändig resa spurtade rappt via 12,5 sista varvet med bra skjuts över mål i skymundan bakom Exclamation Mark. Gillar lång distans och kan överraska med lite klaff.

11 ANTONIO TABAC (V75-7) släppte spets och fick allt sparat senast bakom Sir Q.C. Blir det hårt tempo är han vass till slut och då kan han blanda sig i segerstriden.

Tips övriga lopp

Lopp 12: 2 Silkespika – 11 Mine – 5 Hiboscott. Outs: 4 Hönn Blesa.

 

 

 

Travmasen o Årets kusk 2016 på väg ner i hissen till Hästgalan feb 2017

 

Lördag GP_180818_V75_WEB.pdf (1)

 

 

 

 

Stjärntränaren avslöjar superinfo på flera hästar ”Första barfota runt om och jänkarvagn”

Han tränar omgångens största favorit och har dessutom en riktig outsider i E3-finalen för ston.
Nu avslöjar stjärntränaren att det blir spännande balans- och utrustningsändringar.
- Det blir barfota runt om och helstängt huvudlag för första gången. Dessutom blir det första med jänkarvagn på en annan häst, säger han.

Vi har en högintressant Super Jackpot framför oss under lördagen på Gävletravet. En ensam vinnare kan ta hem 63 miljoner kronor enbart på sju rätt. Det bjuds på flera sportsliga godbitar där E3-finalerna är i fokus. Timo Nurmos är en tränare som vet hur man ställer i ordning till stora lopp och i E3-finalen för ston har han en spännande häst i Indiana Boko. Hon inledde med tre raka segrar innan hon senast blev tvåa i uttagningsloppet till E3 från ledningen. Då skyggade hon helt plötsligt till för något mitt i sista kurvan och tappade fart, men kom tillbaka starkt och höll på att kontra den sista biten.
- 5 Indiana Boko (V76-6) blev rädd för något hon såg på innerplan och bromsade till. Det var bra gjort att inte galoppera. Sedan kom hon tillbaka och sprang ändå 1.12,8 vilket var den tredje snabbaste tiden i försöken. Jag tycker att det var otroligt bra gjort, säger Timo Nurmos.
- Det är ett jättefint treårssto, en snygg och trevlig märr som är en riktig naturtravare. Hon är startsnabb och har känts fin i träningen efteråt. Normalt går hon bara framåt eftersom hon bara har gjort fyra starter. Det blir spännande och spår fem är ett bra spår bakom bilen. Jag tycker att hon måste räknas tidigt.
Blir det några ändringar i balans och utrustning?
- Det blir barfota runt om ifall banan är fin och helstängt huvudlag för första gången. Vi får se hur det blir med jänkarvagn, jag har inte bestämt det ännu.

”Han är min bästa chans i V75”

Timo Nurmos har haft ett kanonår hela säsongen och hästarna vinner lopp i parti och minut. Segerprocenten för stallet är hela 31 procent och Solvalla-tränaren har flera heta chanser i lördagens V75-omgång.
- 1 Hugo Gustivar Boko (V75-4) är vår bästa chans. Han blev för ivrig från bakspåret senast och kusken fick ta upp honom och korrigera bakom hästar och det blev galopp. Jorma tog på sig den galoppen och normalt är hästen inte osäker. Han gick mycket bra efteråt och står bra inne i klassen. Nu har han ett bra spår och öppnar snabbt så jag måste vara optimist. Han gick barfota runt om för första gången senast och det fungerade bra så det blir samma balans igen. Helstängt huvudlag och vanlig vagn nu när det är voltstart. Han är bra för klassen, säger Nurmos.

”Nu blir det första med jänkarvagn”

- 2 Erik Sting (V75-7) fick gå tufft senast i spåren men fullföljde bra. Han hade haft en liten paus inför den starten och borde gå mycket framåt med loppet i kroppen. Hästen känns fin i träningen och jag tycker att han är lika fint i ordning som när han vann från dödens på 1.09,9 med krafter kvar tidigare i sommar. Bra läge nu och hoppas att han får ett lite snällare lopp än senast, han har fått många tuffa lopp nu. Jag tycker att han måste räknas tidigt.
- 6 Globalsatisfaction (V75-3) har haft en otrolig utveckling i år och gör nu första starten i Gulddivisionen. Han har gått jättebra i Silverdivisionen och vann så sent som i lördags. Eftersom han inte hade startat på fyra veckor innan dess är det inga problem med täta starter. Tvärtom, så tror jag bara att han går framåt ytterligare. Jag tycker att han är så bra att jag inte är främmande för att han kan vara med i segerstriden. Vi värmer i jänkarvagn och om det fungerar så blir det första jänkarvagn i lopp. Barfota runt om och helstängt huvudlag som vanligt.
- 9 Mellby Demon (V75-1) gjorde comeback senast och gick helt okej som trea. Han har nu lopp i kroppen och går framåt men har bakspår och brukar ha svårt att runda hela fält ute i spåren. Han går jämnt och bra men vinner sällan. Vi siktar mot hösten och vintern med honom. Barfota runt om och jänkarvagn, säger Timo Nurmos.

 

”En häst som gör att man kan drömma...”

Publicerad 16 aug 2018 kl 15.00

Foto: TR MEDIA / LARS JAKOBSSON/TR MEDIA
På lördag står Anders Zackrisson, 38, inför sin hittills största uppgift karriären. 

Hans Devil Sound ska nämligen ut i korta E3-finalen. 

– Det här är en sådan häst som gör att man kan drömma stort, säger han.

 

 

 

Zara Kronos pris.jpg

Inför V75/superjackpot: Hoppas på ny blinkning före start

På lördag kan hon ta plats bredvid storheter som Giant Diablo och Tamla Celeber i historieböckerna.
Då kan Zara Kronos vinna sin andra E3-final.
- Det är så stort så det vågar jag knappt tänka på, säger hästens skötare Jonas Oscarsson.

Gladast på Färjestadstravet efter de långa E3-finalerna i juni var en 18-åring från Mölndal. Killen som skippat gymnasiet för att jobba med travhästar hade fått se sin gunstling skrällvinna stofinalen och glädjen visste inga gränser.
- Det var ju helt fantastiskt hela dagen där. Det glömmer man aldrig, säger ynglingen.
Jonas Oscarsson fick jobb hos Joakim Lövgren efter att ha skickat ett sms och hos Jägersrotränaren fick han ansvar för hästen som har blivit hans ögonsten.
- Redan första gången jag såg Zara Kronos (V75-6) kände jag att det är något speciellt med henne och sedan har det bara blivit mer och mer hela tiden. Hon betyder väldigt mycket för mig.
Som utåtriktad och kunnig hästskötare intervjuas Jonas Oscarsson ofta i travsändningarna där han upplyser tittarna om dagsstatusen på stall Lövgrens hästar. Det går inte att ta miste på att han stortrivs med travet och hästarna.
- Till exempel den där känslan några minuter innan start i ett stort lopp, som E3-finalen senast, den är svår att beskriva även för folk som håller på med trav men som inte har fått uppleva den. Alla som håller på med trav borde verkligen få känna den någon gång. 
- Sedan får man så klart känslor för hästarna. Man är med dem i princip dygnet runt och när man får uppleva sådana saker (som E3-vinsten) blir det att de betyder ännu mer, även om jag hade tyckt om henne precis lika mycket även om hon inte hade vunnit, svarar Jonas Oscarsson på frågan vad som gör att han tycker att travsporten är så fantastisk.

”Har aldrig varit smidigare”
Lördagens E3-finaler är de korta upplagorna över 1 640 meter. Zara Kronos vann sitt uttagningslopp enkelt sedan hon kommit till ledningen efter 300 meter.
- Hon var klockren tycker jag och såg finare ut än någonsin tidigare. Allt är bra efter det också. Hon gick sista snabbjobbet i tisdags och hon har aldrig varit smidigare. Man börjar nästan bli nervös redan eftersom allt känns så jäkla bra, säger Jonas Oscarsson och skrattar.
Det är första gången som hans passhäst har innerspår bakom startbilens vingar men det är inget som oroar honom.
- Hon är så jäkla klok hästen plus att hon är startsnabb. Jocke har aldrig riktigt tryckt av henne från start tidigare men det får han väl göra nu och då tror jag att hon spetsar. Det är väl Indiana Boko emot i startrusningen vad jag har sett hittills men jag tror som sagt på ledningen för vår del.
Ett par intressanta utrustningsändringar kan också tala till Zara Kronos fördel.
- Hon blir utrustad med rycktussar för första gången. Vi har provat det i träningen för att kolla att hon inte blev rädd för dem och det var inga problem. Så fort vi drog dem fällde hon fram öronen och tyckte att det var kul. 
- Sedan är det nästan spikat att det blir barfota bak som i förra E3-finalen och det blir nog vanlig vagn istället för jänkarvagn den här gången. Jocke tror att hon kan öppna lite snabbare från innerspåret med vanlig vagn.
Vad tror du om hennes möjligheter att vinna loppet?

- Om hon håller upp ledningen och första varvet går på 1.12 eller långsammare har jag svårt att se någon gå förbi henne.


Blinket som lugnar nerverna
Som sig bör när stora lopp ska avgöras kommer det vara många nervösa hästägare, tränare och skötare runt Gävletravets oval på lördag. Däribland Jonas Oscarsson, som hoppas på en blinkning som lugnar nerverna.
- Konstigt nog är det bara när Zara startar som jag blir riktigt nervös. Visst finns det alltid en spänning i kroppen när hästarna tävlar men när Zara startar är det nervöst. Men innan finalen senast gjorde Jocke en jäkla fin provstart med henne på bortre långsidan och sedan körde han förbi innan startbilen och blinkade till mig. Då släppte allt och jag tänkte att nu jäklar kör vi!

Fotnot:
Det är superjackpot på V75 och alla extramiljoner i potten gör att en eventuell ensam vinnare med sju rätt kan håva in hisnande 63 miljoner kronor.

 

KENNETH HAUGSTAD SULKY.JPG

Inför V75/superjackpot: Haugstad optimist men varnar för skräll

Mest tror han på hästen han kör själv men han utesluter inte att stallkamraten kan överraska och få V75-utdelningen att dra i höjden.
- Aleppo Pine är förstastrecket men Aria gjorde ett ruskigt bra lopp senast och kan komma före oss från start, säger Kenneth Haugstad inför lördagens E3-final på Gävletravet.

Det har skrällt en hel del i E3 genom åren och vill man ensam håva in lördagens superjackpot på V75, enligt prognosen väntar 63 miljoner kronor i sjurättspotten, vill det till att det skräller även på lördag. Det är finaler i korta E3 över 1 640 meter som står på programmet och trolig favorit i stoavdelningen (V75-6) blir Joakim Lövgrens Zara Kronos. Hon skrällvann den långa E3-upplagan i juni och övertygade från ledningen i sitt försök. Men treåriga ston kan vara oberäkneliga och det har inte blivit favoritseger i loppet på åtta år.
- Jocke har en jättefin häst och det blir svårt att ta en längd på den i starten, men Aleppo Pine är rätt så snabb ut när man trycker av henne och vi har ett perfekt läge. Vi är där vi ska vara i andraspår och jag måste vara optimist, säger Kenneth Haugstad som kvalade in tre ston till finalen åt sin arbetsgivare Roger Walmann.
- Aleppo Pine var jättefin i uttagningen. Hon fick göra grovjobbet själv i tredjespår och drog lasset sista 800 meterna. Trots det vann hon bekvämt på ett mycket bra sätt.
Det treåriga toppstoet har vunnit sex av åtta lopp så här långt. I E3-finalen i juni galopperade hon bort sig som favorit men efter det ståtar hon med två raka segrar.
- Det var fel att rycka skorna till förra E3-finalen. Att rycka skorna var i sig inte fel men banan var väldigt stum så just den dagen var det fel. Den här gången blir det skor. Vi kör exakt som vi gjorde i försöket.
Hur optimistisk är du?
- Med en häst som bara har förlorat två gånger är man optimist och jag blev inte mindre optimistisk efter försöket. Jag tror att hon kan springa en bra bit fortare än senast och är hon lika bra som då är vi bland de tre främsta. Sedan handlar det om treåringar och de är lite ”från dag till dag”, men jag har en bra häst.

Kommer med jätteform
Trots att Aleppo Pine galopperade bort sig i den långa E3-finalen var det nära att segern gick till stall Walmann genom Flash Am som gjorde en heroisk insats som tvåa. Men hästen har inte presterat på samma nivå efter det. Hon gick senast vidare från uttagningsloppet som fyra.
- Hon har gått med skor båda gångerna efter förra E3-finalen och de sämre insatserna kan ha berott på det. Nu ska hon gå barfota runt om igen och det tror jag kommer göra henne mycket vassare. Kapacitetsmässigt vet vi att hon är bra men hon är lite svårbedömd och spår åtta drar ner chanserna. Därifrån blir det väldigt svårt, säger Kenneth Haugstad och är mer inne på att stallets tredje häst i loppet, Aria, kan överraska.
Det gjorde hon i uttagningen när hon från ett ”omöjlig” tolftespår levererade en mycket vass spurt och knep andraplatsen.
- Vi har väntat lite på henne och hon har blivit bättre och bättre. Hon är riktigt vass på speed och gick väldigt fort till slut senast, säger Haugstad och fortsätter:
- Allt verkar bra i träningen efter det och hon kommer till loppet med jättefin form. Vi valde framspår eftersom hon är väldigt startsnabb och jag tror att hon kommer få ett fint lopp. Hon kan komma före Aleppo Pine från start för hon är väldigt snabb.
Så hur lyder ditt råd till de jackpotjagande V75-spelarna?
- De tre innersta spåren, Zara Kronos, Aleppo Pine och Staro Miami, är väl de vassaste på pappret, men sedan kommer Aria.

”Ska vara bra för att slå honom”
Team Walmann har även ett hett segerbud i V75-avslutningen. Urban Kronos har imponerat hela säsongen och övertygade stort när han senast mosade konkurrenterna från positionen utvändigt om ledaren.
- Han har varit fantastiskt och blivit bättre och bättre med loppen. Senast gjorde han ett grymt lopp! Jag trodde inte att han kunde vinna det loppet från dödens men det gjorde han och han kändes helt perfekt i senaste jobbet. Den här gången blir det barfota runt om och även om det är debut i silverdivisionen ska de vara bra för att slå honom om han är lika bra som senast, säger Haugstad.