Travmasen har semester v.45[counter] 

Antal hemsidesvisningar sedan starten mars 2012 

V75  Lördag 15 December ÅBY

 

Köp Travmasens tips med ranking, kommentarer och förslag till V86 och V75 varje vecka, och som publiceras i den lösenords skyddade fliken Travmasens Bonustips, kvällen innan spelomgången.   

Kostnaden är låga 150:-/månad, 250:- för 3 månader, eller 800:- för 12 månader, inkl.moms 

 bankgiro: 520-1116.  Annars har jag även Swedbank  8166-1,  934 966 349-3 

OBS! KOM IHÅG ATT SKRIVA ERT NAMN SOM REFERENS!!!!

OBS!!!!! KOM ÄVEN IHÅG ATT:

Meddela mig er email på travmasen@gmail.com när ni betalat så får ni inloggning direkt!  

 

 

 

VASS ELLER KASS:

 

 

 

Daniel Berglund14 december 2018 kl. 14:51

Spelkrönika V75 Åby 15/12: Storfavoriterna garderas och min spik är bara bäst!

Återigen väldigt svårt på V86 i onsdags när inget system hittade alla åtta vinnarna. Jag…

 

1120_v75_hallen.jpg

Lördag 15/12: Halléns V75-analyser

ÅBY
Lördag 15 december
Start: 16.20

V75-1
12 Olle Rols har två lopp i kroppen och var hårt betrodd i sin senaste start på Jägersro efter att ha sett magisk ut i comebacken. Fick ett fint lopp serverat av Peter Ingves, men fick ge sig mot en för dagen för bra Speedy Foxy Vicane. Startspåret är uselt här, men det är lång distans och han är stark. Intressant uppgift trots utgångsläget.
4 Gigant Invalley är en perfekt häst för Åby, han är snabb ut och gillar att få rygglopp. Det finns en möjlighet att han får en fin position här och kan dra nytta av det, men känns ändå lite långsökt som vinnare.
9 Stepping Spaceboy är en av loppets bästa hästar och har ett rätt hyggligt läge. Han hamnade på vingel senast från start och fick backa sist, men intrycket över mål var väldigt fint och han såg inte särskilt brukad ut. Formplus här och startrygg på en hårt betrodd häst. Han hanterar även att gå med skor.
2 Velvet Gio har ett bra läge, kan öppna lite, men är ingen blixt ifrån start. En skaplig uppgift på pappret, men lite minus för skor, han är inte riktigt lika vass då även om han har segrat med skor.
1 Sir Q.C. fick dödens senast på Jägersro och har fina förutsättningar här, lär få gå med på innerspåret.
Jag gillar bakspåren här och kommer att låsa mitt system på 9 Stepping Spaceboy och 12 Olle Rols.
Ranking A:9-12 B:1-2 C:4
Favorit i fara: 2 Velvet Gio

V75-2
3 Arch Lane imponerade senast på Solvalla när han återkom från ett uppehåll och vann med norsken oryckt, mycket fint intryck. Framskorna var av senast, men hästen har vunnit med skor på bra vis tidigare. Spår 3 är bra i volten och Björn kan nog komma fint på det härifrån och det är säkerligen en del hästar som gärna vill ha ryggen på honom. En bra uppgift på pappret som storfavorit.
4 Silent Hill har fin kapacitet och är numera valack. Man tog en "safety start" senast och hamnade bland de sista. Avslutade klart godkänt från att ha suttit djupt nere i kön på Jägersro. Behövde förmodligen loppet och lär vara förbättrad nu. Läget är tråkigt och man lär behöva ta det piano ifrån start. Kommer Arch Lane iväg bättre i starten kan det bli tufft att plocka längder på nämnda.
6 Vikings Preacher vann ifrån dödens senast på ett bra sätt. Tuffare emot nu, men springspåret kan göra att man får en fin resa.
10 Farlander Am vann i ett billigt gäng senast, kördes offensivt och gick ifrån till säker seger, tufft emot här.
5 Maple Hill's Eto'o har höjt sig mycket i ny regi och vann komfortabelt senast på Eskilstuna, men att den ska plocka ner favoriten utvändigt känns långsökt. Håller annars fin form och ska med om man garderar.
Ranking A:3 B:4-6 C:5-10

V75-3
1 Nadal Broline visade upp en ny egenskap senast, han öppnade rikitgt bra och tog hand om ledningen i guldfinalen på Solvalla. Möter ett betydligt enklare gäng här och öppnar han lika bra som senast kommer han kunna ta sig ut även om han skulle bli av med ledningen inledningsvis. Förutom det blir man djupt imponerad när man tittar om på hans upplopp ifrån senast. Att få se en 8-åring som snart blir 9 år i det skicket och med den tävlingsinställningen är helt fantastiskt. Han såg ut som en vässad tiger som aldrig tänkte ge sig. En mycket härlig individ som har tävlat länge på högsta nivå. Gör för övrigt sällan ett dåligt lopp.
Ska man ha något motbud så har 6 Turno di Azzurra presenterats i ett fint skick av Steen Juul i de två senaste starterna och 7 Probo O.P. spurtade vasst senast efter en smygare.
Ranking A:1 B:6 C:7-4

V75-4
1 Townshend Broline tävlade barfota runt om för första gången i livet senast och han gav ett mycket bra intryck. Spetsade efter en bit och såg helt enkelt ruggig ut. Nu åker skorna på och han har bland annat vunnit på Solvalla mot bra motstånd med skor, men det är möjligt att han inte är lika rapp ifrån start.
5 Rudisha öppnade kvickt senast och släppte ledningen till Townshend Broline och tassade med bakom till andraplatsen, men med lite dåligt trav till slut. Ändå ett givet motbud.
4 Velten Versailles vet ännu inte hur det känns att förlora lopp. Näst senast vid sverigebesöket mötte han inte det värsta motståndet, det är betydligt tuffare emot nu. Senast på Wolvega gjorde han ett topplopp där han körde om spets inledningsvis, men släppte över täten och fick ett fint lopp i rygg på ledaren och avgjorde sedan enkelt över upploppet på en fin tid. En bra holländsk häst med fyra raka.
10 Credicone är en Credit Winner-bror till Waffle Cone som levererat fina insatser på svensk mark. Hästen var ute i okej omgivning senast i Norge, tuffare emot nu, men satt fast med sparat i mål och det ser ut som en glänsare det här. Passas till låg procent och med körspö. En jänkare som är van vid skor och Adielsson upp.
11 Amerindienne levererar gång på gång och kommer med ett "staket" i raden. Vann med liknande förutsättningar näst senast och är kapabel för klassen. Han kommer vara med och göra upp om det här, men bakspåret drar ner möjligheterna när det är så pass bra motstånd som nu.
Ranking A:1-4 B:10-11-5-9 C:7

V75-5
3 Catch My Love provade mot stoeliten senast och stötte på övermäktigt motstånd i form av Double Exposure, men hängde på bra från tredje invändigt och hade aldrig helt fritt över upploppet. Öppnade dessutom rätt fint och kan få en bra position här.
6 Waffle Cone provade i "Silver" senast där hon hängde med till max ifrån rygg ledaren. Står bra inne i loppet och kan öppna snabbt, dessutom möter hon bara ston - räknas!
7 Ile Saint Louis gick på i tredjespår 1100 meter kvar senast det ebbade ut lite över upploppet, men får klart godkänt för insatsen. Hon är riktigt bra den här märren och ska räknas trots läget.
8 Stonewashd Diamant
har höjt sig ordentligt på barfota runt om och gjort två svettiga prestationer på slutet. Iskallt läge och skor runt om rankas hon ner på.
11 Ginny Weasley blev ordentligt trött i lördags över upploppet, men har varit ute i tuffa gäng och tas med som skräll.
Känslan säger att 6 Waffle Cone har en toppuppgift här, men eftersom det är medeldistans fyller jag på lite.
Ranking A:6 B:3-7-8-11

V75-6
1 Baxo Epice avslutade vettigt bakom Goldstile senast och har dragit ett fint läge här, även om han inte kan hålla ledningen blir det en fin resa härifrån och han är inte borta.
3 Man O'War fick vandra mestadelen av loppet utvändigt senas. Orkade inte stå emot O'Man Flax den sista biten, men insatsen var bra och formen bibehållen.
4 Bear Hope har lopp i kroppen efter paus och har ett bra läge.
5 Martin de Bos fick vandra utvändigt sista varvet och kunde inte stå emot Niras Bumblebee den sista biten, men klart bra insats mot bra motstånd.
10 Claude Debussy får Jorma Kontio i vagnen och kan vara en luring här, men hästen har gått klart förbättrad när den tävlat utan skor. Nu är det skotvång och det gör att jag lämnar den utanför lappen.
Ranking A:5 B:1-4-3

V75-7
2 Tuxedo Bi kommer med två raka segrar och två lopp i kroppen efter uppehåll. En bra häst som klarar de flesta distanser, har ett fint läge och kommer dessutom med fin form.
5 Vischio Holz var kall 500 kvar och åkte hiss igenom fältet. Behöver vara kraftigt förbättrad för att duga här.
6 Wonderboy vann busenkelt senast och satte klorna i Cash Valley över upploppet efter en fin resa.
8 Hawk Cliff är en av loppets bästa hästar, men skor känns som ett minus samt åttondespåret. Har 2 av 3 med kusken.
12 Legend Brodde hängde på bra bakom en överlägsen Partizan Face senast, iskallt läge eftersom han är bäst när han är med där framme direkt.
11 Magic Happens var det stumma ben på över upploppet senast. Höll till tredjeplatsen bakom Cashback Pellini, men känns bortlottad här.
1 Global Raceway är en sån som gynnas av att övriga måste tävla med skor. Bra smygläge, kan öppna lite och kommer att få en fin resa, loppets roliga skräll. Satt dessutom med sparat senast i ett lopp som Pacific Face vann med god marginal.
Ranking A:1-2 B:8-6-12

Favorit i fara: 2 Velvet Gio (V75-1)

 

 

 

hansg.jpg (1)

Hans G:s V75

Precis som på lördag då Åby bjuder på en mycket varierad V75-omgång. Som väntat har de tidiga lirarna hittat två hästar som gjorts till brakfavoriter, medan de övriga fem avdelningarna är otroligt jämnt streckade.

Här mina funderingar kring de sju V75-loppen:

Avdelning 1: En Silverdivision där 2 Velvet Gio gjorts till knapp favorit av de tidiga lirarna. Anledningen är såklart hästens ruggiga prestation i senaste starten då han inte gav till exempel 8 Sobel Conway en chans. Gör Velvet Gio om den prestationen vinner han, men jag tillåter mig tvivla och kommer att strecka många hästar i det här loppet. 1 Sir Q.C. får Kihlström ombord och gillar både läget och den långa distansen. 12 Olle Rols vet Ni tillhör mina favoriter. Med två lopp i kroppen borde toppformen finnas där och Olle känns tidig på alla kuponger, han fixar distansen. Fjärde strecket på mitt lilla grundsystem här nere får 6 Baron Gift som också är en häst jag gillar. Loppet känns vidöppet och kommer på större system att kräva fler streck. 8 Sobel Conway (såklart!), 9 Stepping Spaceboy och11 Antonio Trot är alla tre tidiga garderingsbud.

Avdelning 2: Loppet för lägsta klassen och lång distans igen. Här hittar vi den första av omgångens två riktigt stora favoriter. På ett litet system på 96 kronor går det inte ens att diskutera saken, här spikar vi 3 Arch Lane! Den här killen har vunnit fem lopp på sex försök och imponerade enormt senast då han gjorde come-back efter ett längre uppehåll. Med Björn Goop i sulkyn utklassade han ett ganska hyggligt gäng och vann med krafter kvar. Goop ombord även på lördag och från ett perfekt tredjespår (voltstart!) känns Arch Lane mycket svårslagen. Jag tittade om på hans senaste lopp tidigt i morse och tvekar inte. Spik! Ruggigt bra betalt på flera bra hästar om favoriten har en dålig dag eller kommer bort. 4 Silent Hill, 7 Rocky Bear och 10 Farlander Am för att nämna tre…

Avdelning 3: Här hittar vi omgångens största favorit. Låt mig säga det direkt. 1 Nadal Broline saknar motstånd i den här Gulddivisionen! Redan i förra starten borde jag begripit vad som skulle hända och borde såklart ha spikat Nadal Broline (då mot bland annat Propulsion!) och här finns det ingen tvekan. Innerspåret tror jag bar är en fördel. Vem skulle kunna ta en längd på honom från start när alla dom andra kommer att försöka komma ner i banan för att hitta ryggen på Nadal Broline. Kort distans passar favoriten utmärkt och Adielsson i sulkyn känns tryggt. Den straffsparken missar han inte. Spik! 4 Västerboonthenews har dragit på sig lite streck (14 procent) av de tidiga lirarna, men även han lär landa under tio procent innan det är klart.

Avdelning 4: Här börjar de riktiga problemen, ett treåringslopp med tolv orutinerade hästar bakom startbilen. Konstigt att teamet som lägger V75-loppen valde att lägga det här loppet på kupongen istället för en fin Stodivision (som nu ligger som lopp fyra, före V75). 11 Amerindienne verkar bli favorit trots otur i spårlottningen. Den här killen har vunnit fem av sex starter och imponerade inte minst senast då han vann hur lätt som helst på en låg 14-tid. Jag tycker ändå att favoriten bara är en av flera i det här loppet. Holländaren 4 Velten Versailles såg jag på Jägersro i slutet på oktober då han bollade med ett ganska vasst gäng, han är lika given på alla kuponger som Amerindienne. Andra som jag gillar här är 1 Townshend Broline, 5 Rudisha och inte minst 8 Chocolate Toll som trevligt nog har glömts bort av de tidiga lirarna. Lurigt lopp, det luktar skräll om det här.

Avdelning 5: Ett lopp för de mera rutinerade stona där jag tycker att man klarar sig bra på tre streck. Tipset till Untersteiners 8 Stonewash Diamant trots läget bakom startbilen. Den här tyska hästen kan dock inte öppna från start och hade ändå fått hugga konkurrenterna bakifrån. Hon var makalöst fin vid segern senast på Åby. 6 Waffle Cone borde ha acklimatiserat hos Kolgjinis på Vomb och gjorde det hyggligt i första starten med Adrian Kolgjini i sulkyn. Waffle Cone tar garanterat ledningen här och är sedan hästen att slå. Tredje strecket till fina 3 Catch My Love som har tävlat mot stenhårt motstånd de senaste starterna och gjort det bra. Bra läge och Adielsson ombord. Jokern är Ile Saint Louis som svek senast och kanske är på väg ur form, hon är kanske dessutom missgynnad av skotvånget. Fin häst annars!

Avdelning 6: Jättesvårt lopp som jag löser genom att chansspika 5 Martin de Bos på mitt lilla grundsystem. Det är inte svårt att gilla den här fina hästen som har gjort det mesta rätt hittills. Förlusten senast är inte mycket att säga om. Det var tufft motstånd och Martin föll med flaggan i topp efter ett tungt lopp. Han lär få gå den tunga vägen här också och på större system krävs flera streck. 2 No Comment är en startsnabb hemmahäst i kanonform som kan vinna loppet antingen från ledningen eller rygg ledaren. Han är tidig vid gardering liksom Robban Berghs 3 Man O´War som sannolikt kliver fram för att tidigt få överta ledningen. Många med chans alltså, men låt mig i alla fall få nämna bortglömda hästar med toppkuskar ombord som till exempel 7 Viking´s Topline (Jepson ombord!), 8 Invincible H.C. (med Kihlström!) och 10 Claude Debussy (Kontio!).

Avdelning 7: Även den avslutande Bronsdivisonen känns knepig. De tidiga lirarna har gjort holländaren 2 Tuxedo Bi till favorit och det är kanske inte så konstigt eftersom sexåringen radat upp segrar. Här i Sverige har han dock haft svårt att vinna tidigare och trots att han får börja från ett perfekt läge så måste han garderas. Jag blev inte klok på 3 Exclamation Mark senast. Det hände inget från start och faktiskt inte så mycket sedan heller även om han höll hyggligt till en fjärdeplats. Kan Kaj Widell få snurr på hästen från början kan han inte missa ledningen och därifrån har Exclamation Mark aldrig förlorat. Ett givet streck. Dit även med 5 Vischio Holz som har en helt missvisande resultatrad och bortlottade 8 Hawk Cliff som Björn Goop vann med då han körde senast i Örebro. Dom verkade trivas tillsammans…

 

 

Spelexperten Lars Erlandsson lämnar sin tidiga idéer inför lördagens V75.

Korsdragaren 15 dec.pdf

 

 

 

 

DAGENS VINNARE:

Arch Lane (nr 3 i V75-2). Stall Nurmos har flera fina vinstchanser under dagen där Arch Lane och Amerindienne (nr 11 i V75-4) är de absolut främsta. Arch Lane dansade undan mot ett snällare motstånd i sin comeback efter lång frånvaro senast och såg hur bra ut som helst. Står bra till med ett tredjespår i volten och är hästen att slå efter tidig spets.

DAGENS RYSARE:

Catch My Love (nr 3 i V75-5). Ett Mantorpssto som kan vara det rätta draget i ett öppet stolopp där de mer betrodda kan lida av dåliga startspår och förändrade förutsättningar balansmässigt. Catch My Love gick strålande i fjol vintras med skor på fötterna och har i år utvecklats fantastiskt och då deltagit i såväl Derbystoet som i en Breeders Crown final. Gick starkt över mål bakom Double Exposure senast och håller storform.

Tips övriga lopp

Lopp 12: 8 Grace River – 6 Tiffany Stars –7 Okalossa Bell Outs: 2 Cerokko M.

 

 

 

 

 

HANS G:S KRÖNIKA

Ny jackpot att spela om när V75 landar på Åby

Lördagens två jättefavoriter gjorde sin ”plikt” och vann bekvämt i lördags och därmed kunde utdelningen på sju rätt som väntat inte sticka iväg. Lika väntat blev det jackpot igen.

Försiktigt beräknar ATG att det kommer att ligga minst 48 miljoner kronor i sjurättspotten när Åby på lördag tar hand om showen. Räkna med att det blir betydligt mer…

På vårt andelsspel satte vi (lyckligtvis!) sju rätt. Inte mycket att hurra för, men vi spelar i alla fall nästan gratis på lördag. Och det fanns onekligen potential till betydligt större pengar på det systemet! Jag blev irriterad både en och två gånger…

Nya tag på lördag då Åby bjuder på en omgång som i alla fall måndag morgon ser minst sagt knepig ut. Som Ni vet är jag ingen större fan av Åbys open stretch, alltså de två lediga innerspåren på upploppet.

Jag vet att open stretch har många anhängare, men för min del blir jag lika förbannad varje gång som det dyker upp någon smygkörd rackare och invändigt slår av min vinnare som redan hade avgjort. Men det är väl för att jag tillhör ”old school”…

Nu är det som det är och bara att angripa lördagens V75-omgång med gott humör. Som alltid på Åby ser det intressant ut.

Visst, även lördagen innehåller två lopp som kommer att få mäktiga favoriter, dock inte lika stora och omöjliga att besegra som Zenit Brick och Månprinsen i lördags.

Jag tänker såklart på fyraåringen Arch Lane i den andra avdelningen och Nadal Broline i Gulddivisionen, V75 avdelning tre. Arch Lane är en läcker fyraåring som debuterar på V75 i lägsta divisionen efter att ha vunnit fem av sex starter. Han tränas av Timo Nurmos och körs på lördag av Björn Goop.

I ett lopp över 2640 meter, voltstart, kan inte Arch Lane undgå att få bära ett tungt favoritskap. Han hade dessutom tur i spårlottningen, får börja från ett trevligt tredjespår.

Nadal Broline behöver ingen närmare presentation. Den här hederskillen får åter Erik Adielsson i sulkyn (Ulf Ohlsson på semester) och börjar från ett innerspår. Det handlar om ett sprinterlopp med nio hästar bakom startbilen.

Uppriktigt sagt så saknar Nadal Broline motstånd den här gången även om Västerbonthenews som åter får Kihlström ombord alltid kräver respekt. Nadal Broline kommer hursomhelst att bli omgångens största favorit.

I övrigt bjuds vi på en blandad kompott som inleds med en öppen Silverdivision och sedan förutom de ordinarie divisionsloppen innehåller ett fint lopp för ston och lite överraskande ett treåringslopp med bra hästar bakom startbilen.

Det är Stodivisionen som ATG:s matchmakers lyfte ut till förmån för det här treåringsloppet som innehåller hästar som Amerindienne (Nurmos/ Kontio) och Townshend Broline (Untersteiner), men framförallt holländaren Velten Versaille som vi nyligen såg på Jägersro då han bollade med ganska hyggliga hästar.

 

Travmasen o Årets kusk 2016 på väg ner i hissen till Hästgalan feb 2017

 

GP_181215_V75_WEBB.pdf

 

 

 

Magnus Dahlén gör segergest.jpg (1)

Inför V75 (jackpot): Tre segerfarliga hästar från succéstallet

Hästarna vinner var fjärde start och stallets tidigare toppnoteringar är slagna sedan länge.
På lördagen fortsätter Magnus Dahlén sitt rekordår med tre segerbud i V75.
- Velvet Gio är bästa chansen, säger Halmstadtränaren utan att tveka.

Magnus Dahlén har 44 hästar på träningslistan och 56 segrar på 231 starter under 2018 betyder att stallets segerprocent uppgår till fina 24. På lördagen kan den siffran bli ännu högre. Magnus Dahlén har tre hästar till start på Åby och mycket talar för att någon av dem kommer att utgöra en del av raden som fördelar jackpotmiljonerna på V75. Först ut ur trion är Velvet Gio (V75-1) som imponerade stort när han senast kördes fram utvändigt om ledaren efter ett varv och sedan utklassade motståndet.
- Han har gjort väldigt fina lopp på slutet och nästan alltid levererat även om han inte har vunnit jämt, säger Magnus Dahlén.
Velvet Gio gör debut i silverdivisionen och möter äldre och mer rutinerade hästar. Men från spår två bakom startbilen tilldelas han ändå favoritskapet av spelarkollektivet.
- Spåret är väldigt bra, precis som man skulle önskat, konstaterar Dahlén och fortsätter:
- Det är väldigt tuffa hästar han möter men han är så pass bra att jag tycker att han ska ha en hyfsad chans i alla fall.
Hur barfotaförbudet påverkar möjligheterna för den fyraårige italienaren, som har tävlat utan skor på hovarna i sina sju senaste starter, har inte Magnus Dahlén någon klar uppfattning om. Men att hästen inte är beroende av att springa barfota visade han i fjol då två av tre segrar togs med skor runt om. 

”Fungerat bättre än någonsin”
Om Velvet Gio infriar favoritspelarnas förväntningar bäddar han för att Farlander Am (V75-2) får stall Magnus Dahlén att passera fem miljoner kronor inkört under 2018. Treåringen har tagit två enkla segrar från ledningen men dit kan det bli svårt att komma nu när han startar i den bakre volten.
- Han kunde ha fått lite bättre spår och nu när Nurmos häst (Arch Lane) har ett bra spår tror jag att den blir svår att slå. Men Farlander Am är en jättefin häst som jag tror kommer att göra en bra prestation. Han är stor och rätt så tung och har inte alltid varit 100 i travet, men nu på slutet har han varit som en klocka travmässigt och fungerat bättre än någonsin.
I den avslutande bronsdivisionen är det Vischio Holz (V75-7) tur att försvara Magnus Dahléns färger. Hingsten har en knepig resultatrad med tre galopper i de fem senaste starterna men i september visade han sin klass när han vann långloppet Walter Lundbergs Memorial på Solvalla och fem segrar på tio starter i år talar sitt tydliga språk.
- Han är en jättefin häst han också men det kanske är lite fel distans här. Han är väldigt beroende av att det går fort första varvet. Gör det det så kan han säkert vara med och hugga men om det blir 1.15 första varvet som i Eskilstuna näst senast kan man lika gärna köra hemåt. Han funkade bra med skor hela tiden i Italien och även senast när det var som en sandstrand i Örebro, så normalt sett ska inte skor vara något bekymmer för honom.

 

3-REIJO-NADAL-OCH-ULF-LJ.JPG

Inför V75 (jackpot): "En av årets skönaste segrar - bra chans"

Segern i guldfinalen var efterlängtad.
Äntligen fick Nadal Broline vinna efter flera tappra insatser i eliten.
Nu är stjärnan den största favoriten i jackpotomgången på Åby.
- Hästen är lika fin som tidigare och har bra chans, säger Reijo Liljendahl.

Nadal Broline har gjort många topplopp i högsta klassen och sprungit in 2,1 miljoner kronor under året. Han var trea i Elitloppet bakom Ringostarr Treb och Propulsion. Därefter har den åttaårige valacken varit tvåa och trea i flera stora lopp, ofta från dåliga utgångslägen. Efter att ha levererat våldsamma avslutningar i de senaste loppen fick han äntligen vinna senast. I finalen av Gulddivisionen på Solvalla kom Nadal Broline tidigt till ledningen och vann lätt.
- Det var en av de årets skönaste segrar. Den var efterlängtad. Även om hästen hade gått jättebra en längre tid så börjar man ju misströsta när han inte får vinna. Man har blivit frustrerad när han inte har haft det rätta flytet i loppen, säger Reijo Liljendahl.
- Han har haft dåliga startspår många gånger och då blir det lätt krångel. Det är dåliga utgångslägen som har fällt honom trots att hästen har gjort ruggiga prestationer. Exempelvis näst senast avslutade han 1.10,5 sista varvet i tredjespår utan att få vinna. Och i Elitloppet gjorde han en osannolik prestation.
- Så jag är väldigt tillfreds med att han kunde vinna senast. Det såg även ut som att det fanns krafter kvar i mål.

”Skor är inga problem – bra förutsättningar”
När vi når Reijo Liljendahl under tisdagen befinner han sig i USA för att köra de elva unghästar som finns hos Marcus Melander i New Egypt i New Jersey. Men Reijo har även kört Nadal Broline i träningen efter senaste starten och flyger hem till Sverige under tisdagskvällen.
- Jag har kört jobb med honom och allt verkar bra. Jag tycker att hästen känns precis lika fräsch och fin som han har gjort tidigare, säger Reijo.
På lördag blir Nadal Broline en flitigt anlitad spik i V75-3 på Åby. En jackpot kryddar omgången där en ensam vinnare kan ta hem 48 miljoner kronor enbart på sju rätt. Nadal Broline har innerspår bakom startbilen över distansen 1640 meter. Han körs av Erik Adielsson och tränare Liljendahl är förstås optimist.
- Jag är nöjd med läget och det är bra förutsättningar. Han öppnar bra och får en fin resa oavsett. Att han får gå med skor runt om är inga större problem, han har vunnit med skor tidigare och gjorde bra lopp i fjol med skor. Jag tycker att han måste ha en bra chans, säger Reijo Liljendahl.

”Han ska räknas”
Solvalla-tränaren har ytterligare två hästar till start på V75, båda i den sjunde avdelningen. Han kommenterar dem på följande vis.
- Exclamation Mark (V75-7) hade inte startat på ett tag inför senaste loppet och han behövde helt enkelt loppet i kroppen. Jag tycker att han gick bra där och har nu ett fint läge och är snabb från början. Han borde även vara vassare med den genomköraren i kroppen. Det ser intressant ut för hans del och han ska räknas.
- Mellby Emeralds (V75-7) gick väl okej senast i Norge utan att gilla de snäva svängarna. Han har tränat på efteråt och är rätt så bra i ordning. Inte omöjligt att han kan vara med där framme någonstans, säger Reijo.

 

 

READLY_EXPRESS_ARETS_HAST_2_LJ.JPG

Inför V75 (jackpot): Timo Nurmos om succéåret - stjärnhästarna - de heta chanserna på V75

Han är på väg mot ett nytt rekordår i sin tränarkarriär.
Timo Nurmos hästar har sprungit in nästan 40 miljoner kronor och har snart vunnit 200 lopp i år.
Solvalla-tränaren leder även V75-ligan överlägset och är glödhet inför jackpotomgången på Åby.
- Jag tycker att vi har två riktigt bra chanser, men även de andra hästarna är mycket fint i ordning och inte borta, säger Nurmos.

Timo Nurmos har haft ett otroligt bra år och ord som stor succé är ingen överdrift. Finländaren gör sitt bästa år någonsin i sin framgångsrika karriär och har inte bara vunnit världens tuffaste travlopp Prix d’Amerique, utan även flera andra stora titlar. När vi skriver detta, luciadagen 13 december, har stallets hästar sprungit in 39 456 717 kronor. Det fattas alltså drygt en halv miljon kronor innan 40 miljoner passeras. I fjol var inkörda pengar 23 miljoner kronor.
När det gäller antalet segrar så är det i skrivande stund 198 stycken, vilket torde bli 200 och några fler innan året är slut. Segerprocenten ligger på helt strålande 31 procent för stallets hästar.
- Det har gått mycket bra hela året och jag är självklart väldigt nöjd. Det är rekord när det gäller inkörda pengar men när det gäller antalet vinster har vi kommit upp i 230 segrar en gång tidigare, säger Timo Nurmos.
- Vi har bra hästar som har presterat på topp och även lyckats i de stora loppen. Som jag har sagt tidigare så har jag ett mycket bra team runtomkring mig med bra personal, hästägare, veterinärer och andra som jobbar med oss. Detta på Jordanstorp gård som har bästa tänkbara förutsättningar och fina banor att träna på.

”En oförglömlig dag”
Förutom Readly Express seger i Prix d’Amerique har Timo Nurmos även vunnit svenskt Travkriterium med Inti Boko, Europaderbyt med Villiam, Finska Derbyt med Hachiko de Veluwe (Gloria Web trea), Svenskt Mästerskap och Jämtlands Stora Pris med Readly Express. Dessutom toppar Nurmos tränarligan på V75 överlägset med 45 segrar och ännu mer överlägsen är han i Solvallas tränarliga med 85 segrar.
- Prix d’Amerique var helt fantastiskt. En helt otrolig dag där allting klaffade med alla förberedelser för hästen och allt runtomkring. Det kommer man aldrig att glömma, säger Timo.

Readly Express och Global Trustworthy mot start i Paris
Vi kollar lite med Timo om dagsstatus för stallets stjärnor inför de stundande storloppen i vinter i Frankrike.
- Readly Express har styrketränat efter SM och känns bra. Allt har gått som planerat och det kan bli start på Nyårsafton i Paris. Det är i Prix du Bourgogne som körs över 2100 meter med autostart. Vi får se, det är inte helt spikat ännu. Det kan även bli att vi startar i Prix de Belgique istället, eller i båda loppen, säger Nurmos.
- Global Trustworthy var otroligt bra när han vann V75 i Norge. Han känns fortsatt jättefin i träningen och vi siktar på att starta i femårsloppet Prix Tenor de Baune på julafton i Paris.
- Däremot blir det ingen mer start för Villiam i Frankrike i vinter. Han var på Menhammar stuteri i fyra veckor efter Europaderbyt och tappades på sperma för infrysning. Arrangörerna frågade om vi var intresserade av att starta i Criterium Continental men vi står över det loppet. Det är så stort intresse för honom i aveln och just nu vintertränar han och ska sedan tillbaka till Menhammar och betäcka till våren.
- Zenit Brick kommer att få starta på i Gulddivisionen i vinter och närmast blir det V75-finalerna Annandag jul. Han vann med krafter kvar på den dåliga banan på Bergsåker senast.

”Jag går på känsla och litar på mig själv”
Timo Nurmos hästar är alltid kända för att vara väl förberedda när de startar. Det är ofta som de presterar topprestationer direkt trots att de har varit borta länge från tävlingsbanan. De behöver sällan några lopp i kroppen för att komma i form. Nurmos förklarar:
- Man känner när man kör hästarna i träning om de är färdiga för start. Jag kör mest styrketräning och aldrig så fort. Jag kör aldrig under 1.20 med hästarna innan de ska börja starta efter vila eller uppehåll. Jag går på känsla. Man känner hur hästen är i handen, hur de återhämtar sig efter jobben, om de är pigga och glada, och fräscha och fina.
- Jag litar på mig själv och när jag får känslan att en häst är redo att starta börjar jag att leta efter lopp i propositionerna. Jag kollar aldrig efter lopp i propositionen innan hästen känns så fin att den är redo.
- Sedan är det självklart olika för alla hästar är olika. En del är inget träningslejon och kan då behöva lopp i kroppen för att hitta toppformen. Och ibland kanske man siktar på något lopp längre fram när man vill att den ska vara på topp.
- När det kommer nya hästar måste man fixa till dem lite, de kan vara ofräscha eller inte orkar. Man kan justera olika saker och ändra balansen. Alla nya hästar är ett projekt när man får dem i träning men det är roligt också. Även om det så bara är en vanlig häst, säger Timo Nurmos.

”Det finns många växlar kvar i honom”
Inför lördagens V75-omgång på Åby, som kryddas av en jackpot där en ensam vinnare kan ta hem 48 miljoner bara på sju rätt, är Nurmos i hetluften igen. Han har fem hästar till start och ett par riktigt heta chanser på förhand. Så här kommenterar han dem själv i tur och ordning.
- Antonio Trot (V75-1) är inne i sin rätta årstid nu och han gick bra i fjol vintras. Han går så bra med skor och är därmed lite gynnad gentemot många andra som normalt tävlar barfota. Han är stark och gynnad av lång distans men det hade varit ännu bättre om det varit 3100 meter än som nu 2640 meter. Hästen är jämn och säker och har varit tvåa och trea flera gånger i V75 under hösten. Det är inte lätt att vinna från spår elva på open stretch-banan Åby men helt borta är han inte.
- Arch Lane (V75-2) har vunnit fem lopp på sex starter och är under utveckling. Han är inte färdig än och det finns många växlar kvar i honom. Han är fortfarande lite småtrög men är jättefin att köra och en trevlig häst. Vi kastrerade honom och han hade haft ett tävlingsuppehåll inför senaste starten men vann på ett bra sätt direkt. Normalt går han bara framåt med loppet i kroppen eftersom han är lite småtrög. Han kan öppna bra och är den enda av våra hästar på V75 som har fått ett bra spår. Jag tycker att det är vår näst bästa chans.

”Han är vår bästa chans – trots spåret”
- Amerindienne (V75-4) galopperade i debuten när han sprang på en av de vita pinnarna i sista sväng annars hade han vunnit det loppet också. Därefter har han vunnit varje gång med krafter kvar och bara rundat fälten ofta från dåliga lägen. Det är en väldigt fin häst att köra som har bra inställning. Han är franskstammad och de har inte samma aktion som USA-hästarna men jag tycker att han travar fint. Han går fortfarande med järnskor och har många växlar kvar i sig. Han är stark och rejäl men visade senast att han även är snabb ut. Han har vunnit från alla positioner och kan mycket väl göra det igen trots dåligt läge med spår elva. Det är aldrig lätt men jag gillar den här hästen och måste vara optimist. Han känns fortsatt jättefin i jobben och jag tycker att det är vår bästa chans, trots spåret.
- Ile Saint Louis (V75-5) var ett projekt från början när hon kom och har utvecklats fantastiskt under året och tagit åt sig träningen på bästa sätt. Hon har tjänat över en miljon kronor och vunnit flera lopp den tunga vägen, även på V75. Senast fick hon åter ett tufft lopp men hon har tränat fint efteråt och det känns som att hon fortfarande är i form. Tyvärr fick hon ett dåligt spår igen och det kan bli svårt att komma till därifrån.

”Är i sitt livs form”
- Hawk Cliff (V75-7) är i sitt livs form men han har också utvecklats mycket under året. Han får alltid de sämsta spåren varje gång, sju, åtta och elva. Det är bara sådana spår på slutet men ändå har han levererat toppinsatser och vunnit V75. Senast höll han starkt från dödens i finalen och hästen kändes väldigt fin i veckans jobb. Han har klarat av att vinna från spår åtta bakom bilen tidigare och hoppas att kusken gör de rätta taktiska besluten. Hästen har gått med skor nästan hela livet så det är inga problem. Jänkarvagn igen, säger Timo Nurmos.

 

 

Karlstedt Tommy def.jpg (1)

Inför V75 (jackpot): Succéstart för Karlstedt med nya gården

Tommy Karlstedt, 33, har fått en drömstart med sin tränarrörelse efter köpet av Dunevad gård.
Hästarna gör succé i loppen och på lördag kan han vinna V75 på hemmabanan Åby.
- Vi har fått en nytändning och det känns väldigt inspirerande. Jag kommer med två hästar i toppform och Am I Wrong kan vara med och göra upp om segern, säger Karlstedt.

I oktober gjorde han klart med köpet av den stora travcampen Dunevad Gård, som ligger i Fotskäl i Marks kommun. Tommy Karlstedt är inne på sitt sjunde år som travtränare och var tidigare verksam på gården Veka utanför Falkenberg. Men det har varit några tuffa år för Tommy som proffstränare, även om inkörda pengar har ökat för varje säsong.
- Det började ganska väl och de två första åren var ändå positiva. Sedan fick vi sjukdomar på hästarna och vi fick dem inte friska. Då ledsnade kunderna och vi fick göra förändringar i vardagen för att komma på rätt köl igen, säger Tommy Karlstedt.

”Fina träningsmöjligheter – hästarna har levererat”
Efter köpet av Dunevad Gård är det onekligen på rätt väg för Tommy och hans verksamhet. Efter flytten av hästarna dit i oktober har det blivit fem segrar på sex starter och en tredjeplats. En riktig drömstart med andra ord.
- Det har blivit ny luft under vingarna för oss allihop. Jag har absolut inget negativt att säga om gården vi var på innan men det är nya rutiner och nya banor och ny miljö. Hästarna har verkligen svarat bra på det och det känns såklart bra för mig och min sambo när vi har gjort en sådan här storsatsning. Man blir piggare och gladare och det känns inspirerande, menar Tommy.
- Det är en jättefin anläggning och träningsmöjligheterna är kompletta med sandbana, väldoserad tusenmetersbana, rakbana och skogsslingor. Det känns jätteroligt att hästarna har vunnit så många lopp redan för vi har knappt en handfull starthästar. De har verkligen levererat och gjort vad de har kunnat. De har svarat bra på att vi har ändrat upplägget för dem med nya rutiner.

”Har fått hästar från Robert Bergh i träning”
- Gården ligger bra till och det är 40 minuters bilväg till Göteborg. Robert Bergh är granne och fågelvägen är det 900 meter mellan oss. Jag har fått 18 ettåringar i träning av Robert för inkörning och uppträning och det kändes jättekul att få den möjligheten.
- Men sedan är ju tanken att jag vill gärna hyra ut en del av gården till någon annan tränare för jag fyller inte upp alla 90 boxarna själv, säger Karlstedt som har 35 hästar i träning.
Innan Tommy Karlstedt drog igång proffstränarkarriären jobbade han hos pappa Ralf Karlstedt, samt i flera år hos Hans Adielsson och Kari Lähdekorpi. Då ansågs Karlstedt som en av de största talangerna och ett stort framtidsnamn inom sporten då han vann mycket lopp.
- Jag var i unga år hos farsan men det är tiden hos Hans som har präglat mig mest. Sedan fick jag köra mycket lopp åt Kari och vara med på ett annat koncept också, säger han.

”Krigade till sista blodsdroppen – bästa loppet hon gjort”
På lördag är det V75 på Tommys hemmabana Åby och omgången kryddas med en jackpot där en ensam vinnare kan ta hem 48 miljoner kronor enbart på sju rätt. Karlstedt har två hästar till start, båda i samma lopp, och han tycker att en av dessa har möjligheter att vinna. Det är Am I Wrong som ståtar med två raka segrar.
- Am I Wrong (V75-6) var jättebra när hon rundade ett helt fält från spår 13 näst senast men senast var det en rejäl förbättring när hon vann på 1.11,8. Hon gick utvändigt sista tusen och krigade till sista blodsdroppen och det var det bästa lopp som hästen har gjort. Hon visade ett par växlar som hon inte har gjort tidigare. Efter en sådan prestation blir man ju sugen att prova i V75 även om det är mycket tuffare emot nu. Men skulle hon göra om prestationen från senast tror jag att hon är med och slåss om segern. 
- Spår sex är lite långt ut bakom vingen men samtidigt är hon rätt så kvick iväg. Skor runt om nu är inget som jag känner mig nedslagen av, även om hon brukar gå barfota. Det troliga är att det blir jänkarvagn på lördag. Hon har gått i den vid flera tillfällen tidigare så det är inget nytt, men gentemot de senaste starterna är det en ändring.

”Gjorde en duktig svepning på sista långsidan”
- Amphibian Madness (V75-6) vann näst senast på Axevalla och satt då i femte utvändigt samtidigt som de körde 1.19 första 1500 metrarna. Hon gjorde en duktig svepning på sista långsidan och krigade hela vägen in i mål. Att spurta i maxfart i sjuhundra meter har tidigare inte varit hennes melodi. Hon var bra även på Mantorp senast som trea när hon spetsade från bricka sju bakom bilen på en bana som var riktigt krävande. Hon låg på under loppet och gjorde av med krafter men krigade ändå hela vägen in på linjen. Spår tolv i V75 är väldigt tufft och det måste bli rejäl överpace. Inga ändringar, förutom ny kusk, även om André har kört henne tidigare. Jag kommer med två hästar i toppform i alla fall, säger Tommy Karlstedt.