EXTRA V75 Tisdag 14 Augusti Solvalla

JUBILEUMSPOKALEN

 

 

 

TISDAG

 

 

 

 

V75-service från Vi Tippa

Vid V75-omgångar utöver ordinarie lördagsomgång bjuder vi på extra tips från Vi Tippa.

V75 Solvalla 14 aug.pdf

 

 

 

 

Tisdag 14/8: Halléns V75-analyser

SOLVALLA
med Jubileumspokalen och Prix Maharajah
Tisdag 14 augusti
Start: 19.30

V75-1
10 Carabinieri återkom senast och hoppade bakom bilen. Det är aldrig lätt att göra comeback när man är uppe i högsta klassen, men intrycket efter galoppen var mycket bra och den här gången är det andra förutsättningar. Han står ensam med 40 meters tillägg på lång distans, vilket innebär att han förmodligen kommer att ha biken på. Det är dessutom ett litet fält, så han har möjlighet att komma ikapp rätt så snabbt. Jag gillar honom skarpt och tycker att han är ett spikförslag. 9 Qahar Q.C. älskar distansen, men har inte startat på ett tag och formen är aningen osäker. 8 Antonio Trot vann 4 km på Axevalla och är en bra stayer. 7 Bison Spiro har fin styrka, men är knepig i voltstart. Kuskförstärkt av Örjan Kihlström. 3 Volocity de Vie fick en tuff löpning senast och stumnade in i sista sväng. Kommer att få en bättre löpning denna gång och är nog inte helt borta.
Ranking A: 10 B: 8-9 C:3

V75-2
1 Evelyn kunde inte ta hand om spets senast, men låg och bevakade position länge och in mot slutvarvet tog man över spets, tempot var bra och A Sweet Dance hade fått en bra resa och man hade inget svar mot henne. Hon kämpade bra bakom denne och höll fint till andraplatsen och den här gången är läget bra igen. 2 Musique d'Inverne gjorde allting rätt i början av karriären, men senast plockade man av alla skorna och det funkade inte riktigt. Nu sätter man på framskor igen och läget är dessutom bra - den allvarligaste utmanaren på förhand. 5 Zona O.K. ser inte ut att vara jättekvick ut den första biten, men har gått fint i Italien. I den senaste starten kördes man till tät en bit in i loppet och vart slagen i de sista stegen. Lite svårt att sätta in henne mot detta motstånd. 9 Twyla Face var rejäl näst senast på Eskilstuna och vann den tunga vägen. Gillade inte banan i Karlstad och då var den dagen förstörd. Har fått ett skarpare jobb i sig inför detta (läs: 1.20-tempo). Har ett skapligt läge med bra startryggar och kommer att hamna fint på det - den roliga skrällen i loppet.
Ranking A: 1-2 B: 9-5 C:4

V75-3  BIG NOON-POKALEN
Ett mycket roligt lopp där 4 åringarna står med 20 meters tillägg.
1 Zeus Bi vann Breeders Course för 3-åringar och mötte några av de som startar här, bland annat 4 Holy Water. Det var bra fart i det loppet och Holy Water fick dra fram Zeus Bi hela vägen och den sistnämnda avgjorde knappt före mål. Båda dessa gjorde kanoninsatser och Holy Water som drog tåget var oerhört bra, det är inte lätt för en orutinerad 3-åring att göra ett sådant lopp. Nu går de upp i klass och stöter bland annat på sprintermästartrean 9 Super War Horse som jag gillar skarpt, han verkar kunna gå från de flesta positioner och senast på Eskilstuna fick man stryk av Very Kronos och Volnik du Kras, men var med dessa två ungefär till 100 meter före mål. 6 Waffle Cone har formen på topp och hade ett uselt läge senast när hon mötte de äldre märrarna och ska tas med här. Hon har en sylvass speed och går även från tät, men läget gör att hon måste smyga med och trots att det är öppen klass kan hon duga här. 2 Zenio fick ge sig i de sista stegen mot Evens Cool Boy senast. Vi får se hur den hanterar svensk voltstart.
Ranking A: 9-6 B: 4-1 C: 7-2

V75-4
10 Chapter Review hade jag på radarn redan senast då hon hade gjort ett bra lopp i Örebro, där allting blev fel. Med den senste insatsen på näthinnan känns hon som en vettig spik här, hon tål att göra jobb och det pratas om att man ska hänga på en bike nu också. Läget är nog ändå ganska skapligt och, som sagt, hon tål att göra lite jobb själv. Distansen klarar hon, det har hon visat. 8 Happy Steel har ett uselt läge och kom inte till senast heller, men när hon väl fick fritt flög hon den sista biten och visade att hon har formen på topp. Dessutom gick hon i bike senast, vilket är intressant om det blir så igen. 3 Mrs Lindy sköt till fint den sista biten i ett lopp som gick i hårt tempo, där Odessa Celeber vann, men formen verkar intakt på Mrs Lindy.
Ranking A: 10 B: 8-3

V75-5
2 Laskari gör första starten för Timo Nurmos och är en fin häst, har inte startat sedan september i fjol. Det vi vet är att Nurmos hästar sällan brukar behöva lopp i kroppen och han är nöjd med träningen. 6 Beautiful Bacardi är högkapabel och har hon sin dag är hon rysligt bra, rapporterna säger att det troligtvis bli barfota runt om och hon är riktigt kvick den första biten och distansen är den rätta. 5 Vicki Laksmy var tvåa från utvändigt ledaren senast och även här tror jag att den möter lite tuffare hästar än vad den brukar. Hästen är svår att sätta in mot dessa, men det känns som att den kliver upp lite i klass. 12 Earl Variera var kastrerad inför senast och man hade varit lite besviken på hästen innan. Nu gjorde han ett bra lopp, han var uppanmäld och mötte bland andra High Glider och Zack's Zoomer. Nu är han tillbaka i normal omgivning och står dessutom bra inne i loppet. En rolig skräll om de kör för fort där framme.
Ranking A: 2-6 B: 12-5

V75-6  PRIX MAHARAJAH
10 Shadow Gar har nu hunnit göra tre starter för Jerry Riordan och två av dessa fick hästen gå utan rygg. Det jag vill säga med det är att min personliga åsikt är att hon alltid gör sina bästa lopp när hon får ligga på rulle och gå de sista 500 metrarna. Läget den här gången är passande för det och dessutom sköter "Pippo" tömmarna och nu slipper hon möta Double Exposure dessutom. Trots spåret ligger hon väldigt högt på min rank, var ute i Åbergs senast och fick aldrig helt fritt, så det fanns nog lite kräm kvar i mål. 9 In Toto Sund lekte hem Stoeliten senast och 2 Trendy O.K. kunde aldrig komma i närheten. Huvan var oryckt och intrycket var ruggigt bra, rankas högt här med. 2 Trendy O.K. har dragit ett bättre läge än de värsta konkurrenterna, men såg lite seg ut senast trots den tunga löpningen, nu är ordinarie kusk tillbaka och läget är smaskigt. 4 Darling Mearas såg inte som bäst ut senast men kan mycket i grunden. 6 Unique Juni var fenomenal senast. Trots en galopp i utgången av första sväng, vilket hon tappade en del mark på, flög hon lågt över upploppet mot tufft motstånd. 3 Anna Mix är en tuffing, men möter stenhårda hästar här med kanonform - rankas ner.
Ranking A: 10-9 B: 2-6 C: 3-4

V75-7  JUBILEUMSPOKALEN
2 Love Matters håller fin form, men kunde inte plocka ner Cyber Lane utvändigt senast på Mantorp och fick ge slaget förlorat. Nu är förutsättningarna annorlunda och det är en ruggigt bra jänkare det här, som har dragit det bästa läget och är den troliga ledaren i loppet. Det som kan hända är att 3 Pastore Bob överflyglar 2 Love Matters i starten och det gör situationen bättre för 8 Cyber Lane, men Love Matters chans att vinna loppet är nog i starten, om man lyckas hålla ut 3 Pastore Bob. 4 Makethemark är en otroligt bra häst som verkar helt oöm för positioner, han testades barfota och med bike senast och intrycket var fantastiskt. Han plockade ner Policy Of Truth från dödens, busenkelt. 7 Diamanten kommer från en lite tveksam insats i Åbergs, där det blev galopp på upploppet. Dåligt spår här, men kan otroligt mycket i grunden. 8 Cyber Lane står med sämsta läget och mycket avgörs nog om stallkamraten tar sig till ledningen, men ändå vanskligt att säga vart man hamnar härifrån. 1 Handsome Brad smyger med i draget, har ett perfekt utgångsläge och är garanterad en fin resa. 11 Double Exposure är en riktigt tuff lady som har ett tråkigt läge, men kommer in i matchen om de kör för tufft. Intrycket på henne den senaste tiden har gett mig gåshud.
Ranking A: 2-4 B: 3-8-7-1-11

 

 

 

DAGENS VINNARE:

3 MRS LINDY (V75-4) har visat härlig form på slutet och avgjorde på bra vis vid segern näst senast. I tisdags så gick hon vasst mellan hästar till slut som trea och visade att toppformen sitter där och dessutom så fick man ett bra startspår denna kvällen. De värsta konkurrenterna hade inte lika tur i spårlottningen och därav så anser vi Mrs Lindy vara bästa spiken i omgången!

DAGENS RYSARE:

4 ZETA WISE AS (V75-2) galopperade bort sig i E3-uttagningen på Romme senast, men såg väldigt fin ut som fastlåst gången innan och vi anar bra utveckling i det här treåriga stoet som än så länge bara hunnit med fem starter i karriären. Per Linderoth får chansen i sulkyn denna kvällen och då spåret passar fint så är det här ett spännande skrällbud att se upp med i jakten på sju rätt!

Tips övriga lopp

Lopp 1: 8 Marrakesh - 3 Lift To Drag - 2 Eppur Si Muove. Outs: 5 Picasso Tribut.

Lopp 13: 1 Enjoy Day - 10 Fux De Luxe - 15 Uzo Josselyn. Outs: 7 Zeus Karsk.

 

 

 

 

FINDERS KEEPERS  I LEDNINGEN VARVET KVAR.jpg

Klart för start i Jubileumspokalen

Cyber Lane och Diamanten är två av femåringarna som gör upp i miljonloppet Jubileumspokalen på tisdag. 
Samma kväll körs även Sto-EM på Solvalla där In Toto Sund, Darling Mearas, Evin Boko och Unique Juni försvarar de svenska färgerna.

Handsome Brad fick drömläge med innerspår i Jubileumspokalen. Både Diamanten och Cyber Lane fick spår långt ut på startbilsvingen, sjunde- respektive åttondespår. Double Exposure, som är ensamt sto i loppet, utmanar killarna från bakspår.
I Sto-EM är sex länder representerade: Norge, Finland, Danmark, Italien, Frankrike och Sverige. Bäst utgångsläge av de svenska hästarna fick Darling Mearas, fjärdespår, och Unique Juni med sjättespår. Björn Goop-tränade I Love Paris, som representerar Norge, fick innerspår medan finska segerstaplaren Ranch Kelly startar längst ut bakom vingen.

Startlista
Jubileumspokalen
2140 meter autostart 
1. Handsome Brad – Carl Johan Jepson (Ulf Stenströmer)
2. Love Matters – Björn Goop (Daniel Redén)
3. Pastore Bob – Peter Ingves (Johan Untersteiner)
4. Makethemark – Ulf Ohlsson (Petri Salmela)
5. Milligan’s School – Ulf Eriksson (Stefan Melander)
6. Generaal Bianco – Peter Untersteiner 
7. Diamanten – Erik Adielsson (Stig H Johansson)
8. Cyber Lane – Johan Untersteiner 
9. Evil Enok M.E. – Noralf Braekken 
10. Moni Viking – Jorma Kontio (Jan Lyng) 
11. Double Exposure – Örjan Kihlström (Daniel Redén) 
12. Ubertino Grif – Alessandro Gocciadoro 
Förstapris: 1 000 000 kronor

Startlista
Prix Maharajah – Sto-EM
2140 meter autostart
1. I Love Paris – Björn Goop
2. Trendy O.K. – Alessandro Gocciadoro
3. Anna Mix – Kim Eriksson (Sofia Aronsson) 
4. Darling Mearas – Stefan Persson 
5. Stickittothem – Knud Möster (Jan M Rasmussen)
6. Unique Juni – Carl Johan Jepson (Hans R Strömberg)
7. Stoneisle Ocean – Tomi Haapio (Isto Kuisma)
8. Ranch Kelly – Hannu Torvinen (Anne Luttinen)
9. In Toto Sund – Örjan Kihström (Daniel Redén)
10. Shadow Gar – Pietro Gubellini (Jerry Riordan)
11. Evin Boko – Jorma Kontio (Timo Nurmos)
12. This Is It N.O. – Erik Adielsson (Björn Goop)
Förstapris: 900 000 kronor

Här finns samtliga startlistor till tisdagens V75-omgång på Solvalla.

 

STEFAN HULTMAN SULKY.JPG

Fjärdespår för Hultman

Under jubileumspokalkvällen på Solvalla avgörs också kuskmatchen Ahlsell Legends. 
I år möts bland andra Stig H Johansson och Stefan Hultman – där den senare fått ett klart bättre utgångsläge.

Inbjudningsloppet Ahlsell Legends har körts sedan 2013 och Stig H Johansson har deltagit varje år. Hittills har det blivit tre segrar för legenden. Detta år ställs han bland annat emot forne travtränaren och numera expertkommentatorn Stefan Hultman som deltar för första gången.
- Beträffande mina färdigheter i sulkyn kan jag väl säga såhär; det var ingen tillfällighet att jag satte upp Örjan Kihlström på mina hästar. Jag har aldrig ansett mig som någon kusktalang direkt, sade Stefan Hultman i ett pressmeddelande till Solvalla när nyheten kungjordes. 
Stig H Johansson har lottats ett åttondespår med Christoffer Eriksson-tränade Invincible H.C. medan Stefan Hultman har fått fjärdespår med Jevgeni Ivanovs Grammofon.
Herrarna utmanas av världens mestvinnande kvinna inom hästsporten, Kerryn Manning som åker långväga för att delta i kuskmatchen. Australiensiskan kör Vespertilio Jet och har femtespår som utgångsläge. En annan utmanare är Sveriges just nu äldsta segerkusk Sven-Erik Landin som kör Colonello på tisdag.

Startlista
Ahlsell Legends
2140 meter autostart
1. New Life Wheels – Ulf Nordin (Risto Salmela)
2. Vischio Bianco – Boye Ölstören (Edvin Ceka)
3. Heart Of Steel – Thor Borg (Peter Untersteiner) 
4. Grammofon – Stefan Hultman (Jevgeni Ivanov)
5. Vespertilio Jet – Kerryn Manning (Stefan P Pettersson)
6. Green Keeper U.S. – Carl-Erik Lindblom (Daniel Redén)
7. Colonello – Sven-Erik Landin (Kent P Gustavsson)
8. Invincible H.C. – Stig H Johansson (Christoffer Eriksson)
9. Zidane Grif – Olle Goop (Alessandro Gocciadoro)
10. P.S.Confess – Helen A Johansson (Åke Lindblom)
Förstapris: 100 000 kronor

 

 

 

8-CYBER-LANE-MAL-LJ.JPG

Johan Untersteiner är givetvis inte nöjd med läget för 8 Cyber Lane (V75-7/DD-2).
- Vi har haft en hel del tur i spårlottningen under året och man ska inte klaga, samtidigt känns det lite surt att vi fick ett så dåligt spår den här gången. Hästen är riktigt bra i ordning och i kväll kommer Cyber Lane att tävla barfota runt om för första gången sedan segern i Derbyt.
Han går ofta i ledningen, men är vass även bakifrån, eller?
- Oja, jag tror att han är bättre bakifrån. Vid en av segrarna på Solvalla (bilden) flög han fram och det oroar inte, bara vi hamnar vettigt till så ska vi nog vara med i matchen.
Kan 3 Pastore Bob (V75-7/DD-2) överraska igen?
- Det kan han säkert. Han blir bara bättre och bättre och har ju visat att han duger i eliten. Han är mycket snabb från start och har ett bra spår.
Du har också 8 Uandmetogether Ås (V75-2), chansen?
- Det är liten, formen är god, men läget iskallt, säger Johan Untersteiner.

TRAVELING MAN_2.JPG

Pär Pergenius har, som vanligt, full koll på stall Redéns chanser.
- 10 Chapter Review (V75-4) var riktigt bra senast och hon är riktigt på gång. Hon har ju bara startat två gånger efter ett långt uppehåll och trots spåret bör hon ha segerchans. Det blir nog en jänkarvagn på den här gången, men det har hon tävlat med i USA.
- 9 In Toto Sund (V75-6/DD-1) fick äntligen vinna senast och hon är bättre än på länge. Hon är riktigt stark i träningen och trots spåret ska hon räknas.
- 2 Love Matters (V75-7/DD-2) är riktigt bra för dagen och är snabb från start. Spåret är perfekt och han är en av flera som kan vinna.
- 11 Double Exposure (V75-7/DD-2) är ruskigt bra och för att vara ett stor är hon väldigt tuff. Hon är inte sämre än någon annan, men från det här spåret måste hon ha lite tur och högt tempo, en outsider, säger Pär Pergenius.

NORALF BRAEKKEN_2.JPG

Norske Noralf Braekken reser till Solvalla med en outsider.
- 9 Evil Enok M.E. (V75-7/DD-2) är behandlad för första gången på mycket länge. Han känns jättefin i jobben och har ju mött liknande motstånd tidigare. Han är tuff och väldigt pigg i träningen just nu och det är knappt så vi kan hålla igen hohom. Jag är nöjd med spåret och hästen är rejäl och stark. Jag kommer att utrusta honom med ett suspensoar i övrigt ändrar jag inget och åker ut i loppet med förhoppningar, säger Noralf Braekken.

ROGER-WALMANN-DL.JPG
Roger Walmann har endast en häst till start i kvällens V75-tävlingar och kan bli hundraprocentig, då 1 Evelyn (V75-2) är favorit efter sina fina insatser. Det treåriga stoet har gjort fem starter hittills och tagit två segrar och tre andraplatser. Det låter riktigt bra från tränare Walmann om den här fina damen som körs av Örjan Kihlström.
- Evelyn är en mycket fin häst, en riktig naturtravare som har gjort allting rätt. Det är en stor och fin märr som har bra teknik och fin inställning. Hon blir bara bättre och bättre och att hon senast inte kunde rå på A Sweet Dance är inte mycket att säga om. Den hästen var bara bättre. Nu har Evelyn innerspår bakom bilen och det är alltid vanskligt med treåriga ston så här tidigt i karriären. Men hon är förnuftig och har visat att hon kan öppna riktigt bra så jag blir inte alls förvånad om hon håller ledningen. I så fall måste hon ha bra chans att vinna, för hon känns fortsatt jättefin. Inga ändringar, säger Roger Walmann.
 
TIMO NURMOS FUNDERAR.JPG

Nurmos: ”Bra insats direkt”
Timo Nurmos plockar ut ett intressant nyförvärv i kväll.
- 2 Laskari (V75-5) har varit hos mig sedan i början av maj och han har haft problem med ett framknä tidigare. Det är därför han inte har startat på så länge. Hästen har tränat bättre och bättre hos oss och blivit allt starkare. Han har fått mycket styrketräning i backen och sedan har han gått ett rundbanejobb efter 1.20 över full distans. Jag tycker att han är väl förberedd och även om det är första starten för oss och man inte vet riktigt så tror jag på en bra insats direkt. Det känns som en bra häst och från ett fint läge måste jag vara optimist. Eventuellt skor runt om eller barfota bak och vanlig vagn, säger Timo Nurmos.
- 3 Volocity de Vie (V75-1) fick ett tufft lopp i V75 senast men jag tycker att han höll helt okej. Det är inte lätt att gå i dödens mot tuffa hästar över lång distans. Gången innan var han kanonfin när han vann med krafter kvar i Halmstad. Han har varit fräsch på slutet och känns jättefin i jobben. Normalt kan det bli svårt för Antonio Trot att ta in 20 meter på honom, speciellt om han kommer till ledningen.
- 8 Antonio Trot (V75-1) vann från dödens över fyra kilometer senast och var otroligt bra. Han vann med tussarna kvar och Jorma sa att det fanns krafter kvar i mål. Hästen är under utveckling och trivs bra över lång distans. Jag tror att han är med långt framme här också.

DIAMANTEN_LJ.JPG

- 2 Musique d'Inverne (V75-2) tränar på som vanligt och känns fin. Bra läge och jag tror hon gör ett bra lopp.  Går barfota bak.
- 7 Diamanten (V75-7/DD-2) blev trött senast. Troligtvis var den långa resan och värmen en orsak till att han var lite nedsatt. Vi har inte hittat något fel på honom och han har känts väldigt fin i träningen. Går eventuellt barfota bak, berättar Stig H Johansson på sin hemsida stigh.se

MAKETHEMARK HEAT 2.JPG
- 4 Makethemark (V75-7/DD-2) har varit helt enastående på slutet och Ulf Ohlsson var smått lyrisk efter loppet senast. Erik Adielsson som körde Policy of Truth var nästan lite chockad efteråt och tyckte att det borde vara omöjligt att slå en så fin häst när han fick styra och ställa i ledningen. Men oj, oj, så bra Makethemark var som vann med krafter kvar och Uffe satt med spöet under armen upploppet ner. Det var nästan overkligt och en helt grym känsla. Kombinationen barfota och jänkarvagn gav verkligen den extra växel som behövs när man möter världseliten. Veterinären gick igenom honom efter loppet och det var inga stora saker, bara lite småjusteringar. Hästen var fin i tre lugna träningspass förra veckan och två den här veckan. Läget med spår fyra är bra och jag har en häst i otroligt fin form. Men det är bara kanonhästar med och ett av de hårdaste lopp som körs det här året. Positionerna kommer att avgöra mycket. Men det är roligt att vara med och jag tror att vi har en häst som slåss om de bästa placeringarna. Det blir barfota runt om och jänkarvagn precis som senast. Jag hoppas och tror på riktigt bra effekt igen. Det blir öppet huvudlag som vanligt, han är så ärlig hästen och kämpar alltid. Han går även med fast bomull i öronen, vi sparar rycktussarna till nästa år när han har mognat ännu mer, säger Petri Salmela.
 
PETER UNTERSTEINER GÖR TUMMEN UPP.JPG

Intervjuer med Peter Untersteiner i samarbete med Spelvärde.se.
– 10 Carabinieri (V75-1) förutom startgaloppen så var han underbar senast. Han överraskade med att galoppera, men jag tror det var ren tillfällighet. Sedan var det ”gamla Carabinieri” igen – han bara sög i på baksidan och gick hela vägen hem. Den känslan har jag inte känt på länge med honom. Jag tycker det ser klart intressant ut på pappret för oss med litet fält och tre varv. Det blir barfota runt om och helstängt huvudlag som senast. Däremot vanlig vagn istället för jänkarvagn.
– 8 Happy Steel (V75-4) gick strålande på Jägersro. Det bara krånglade under vägen och jag fick backa mig loss 100 kvar, men hon riktigt ”accade” fint in i mål. Hon visade riktigt fin form, men det var synd på läget. Trots spåret så tycker jag man inte ska nonchalera henne. Det blir barfota runt om, öppet huvudlag och jänkarvagn som senast.
– 6 Generaal Bianco (V75-7/DD-2) gick helt okej bakom Cyber Lane senast. Inte den där riktiga explosionen som det kan vara ibland, men gick okej. Ska försöka smyga med honom här om jag kan och han kan ta en god placering. Det blir barfota runt om, öppet huvudlag och jänkarvagn som senast.

 

 

Christoffer Eriksson är avstängd, men har en häst.

- 8 Nonstop Cheri (V75-5)
har gått två bra lopp. Han har sett fin ut och känts bra i träning så han är nära toppformen nu. Men spår åtta är jäkligt svårt, speciellt över 1640 meter, och han måste ha maximalt flyt och det var bra hästar emot också. Jag hade lite planer på att köra med norskt, men det blir inget av det och det blir ingen annan ändring heller.

- Jag tyckte 4 Holy Water (V75-3) var riktigt bra senast och han borde räcka med skor också.

10 Shadow Gar (V75-6) har gått två bra lopp när jag kört och senast fastnade hon med mycket krafter kvar i Åbergs. Det känns som hon är bättre bakifrån så hon kan nog räcka också", säger Christoffer

 

Stefan Persson

4 Darling Mearas (V75-6) fungerade inte alls senast. Vi kollade upp henne efteråt, men hittade inga fel och hon kändes jättefin när jag körde jobb på banan med henne i torsdags. Jag tror att hon blev öm i framfötterna och därför inte fungerade som hon skulle. Formen är annars jättebra och vi får köra det som går från början - målsättningen är att komma ned på innerspår. Framskor ska inte spela någon större roll utan jag kör henne med den balansen jag tror hon kommer gå bäst med, det vill säga barfota bak. Helstängt huvudlag och jänkarvagn igen.

 

 

makethemark.JPG

Inför V75 (tisdag): "Makethemark känns overkligt fin"

För tre starter sedan utmanade han självaste Propulsion.
Senast såg Makethemark smällfin ut när han vann i imponerande stil och nu är han en het kandidat i Jubileumspokalen.
- Det är nästan overkligt hur grymt fin som hästen känns, säger tränaren Petri Salmela.

På tisdag smäller det på Solvalla som kör en av sina största tävlingsdagar för året. Det är dags för Jubileumspokalen med en miljon kronor i förstapris och det avslutar V75-omgången. Favorit i det stjärnfyllda loppet är fjolårets derbyvinnare Cyber Lane. Han har fått ett dåligt läge med spår åtta bakom bilen, men betydligt bättre till står en av de hetaste utmanarna, Makethemark. Petri Salmelas kanonhäst har visat en otrolig form i sommar och för tre starter sedan utmanade han Propulsion och blev tvåa efter denne i Norrbottens Stora Pris. Men frågan är om inte intrycket på Makethemark senast slår det mesta som hästen har sett ut. Han fullkomligt krossade ledande Policy of Truth och såg okörd ut genom mål. Det var tredje gången i rad som hästen gick en 1.11-tid och första gången i jänkarvagn.
- Makethemark (V75-7) har varit helt enastående på slutet och Ulf Ohlsson var smått lyrisk efter loppet senast. Erik Adielsson som körde Policy of Truth var nästan lite chockad efteråt och tyckte att det borde vara omöjligt att slå en så fin häst när han fick styra och ställa i ledningen. Men oj, oj, så bra Makethemark var som vann med krafter kvar och Uffe satt med spöet under armen upploppet ner. Det var nästan overkligt och en helt grym känsla, säger Petri Salmela.

”Barfota och jänkarvagn blev extra växel”
- Det var första gången som hästen tävlade i jänkarvagn och jag var säker på att det skulle fungera bra. Jag ville egentligen spara första gången till Jubileumspokalen men Uffe ville prova i ett lopp innan och jag förstår honom. Hästen gick även barfota runt om och det var andra gången i karriären som han tävlade så. Hovkvaliteten har varit lite si och så och enda gången han har gått barfota tidigare var i Sprintermästarfinalen i fjol, men då var han inte som bäst.
- Kombinationen barfota och jänkarvagn gav verkligen den extra växel som behövs när man möter världseliten. Veterinären gick igenom honom efter loppet och det var inga stora saker, bara lite småjusteringar. Hästen var fin i tre lugna träningspass förra veckan och två den här veckan. Han ska få ett sista finslipande jobb under måndagen.

”Min bästa häst jag har tränat”
Boden-tränaren har 65 hästar i träning och cirka 30 av dem står på Salmelas filial Söderby Gård i Vallentuna. Makethemark är en av hästarna som står där och han har således kort resväg till tisdagens drabbning på Solvalla. Ett lopp som hans tränare mycket gärna vill vinna med sin stjärna.
- Det skulle i så fall vara det största som jag har upplevt i travlivet. Nu vågar jag också säga att Makethemark är den bästa häst jag har tränat. Tidigare har jag sagt att det varit min gamla stjärna Plant The Seed men nu måste jag säga att Makethemark är bäst, menar Salmela.

”Ett av de hårdaste lopp som körs”

Hur ser du på uppgiften i Jubileumspokalen?
- Läget med spår fyra är bra och jag har en häst i otroligt fin form. Men det är bara kanonhästar med och ett av de hårdaste lopp som körs det här året. Positionerna kommer att avgöra mycket. Men det är roligt att vara med och jag tror att vi har en häst som slåss om de bästa placeringarna.
Hur ser ditt drömscenario ut?
- Han har visat många gånger att när han får ett lopp på rulle är han fruktansvärt speedig. Ett lopp i andra- eller tredje par utvändigt hade varit det bästa och i hårt tempo. Får han smyga med fram till trehundra meter kvar kan han vara två, tre längder efter och ändå ta dem till slut. Men hamnar man i femte par utvändigt då är det kört. Springer hästarna i ett jämt 1.10-tempo i två varv är det omöjligt att ta något till slut.
Hur blir det med balans och utrustning?
- Det blir barfota runt om och jänkarvagn precis som senast. Jag hoppas och tror på riktigt bra effekt igen. Det blir öppet huvudlag som vanligt, han är så ärlig hästen och kämpar alltid. Han går även med fast bomull i öronen, vi sparar rycktussarna till nästa år när han har mognat ännu mer, säger Petri Salmela.