V75 KALMAR Söndag 24 Juni

 

SÖNDAG 

 

 

 

hansg.jpg (1)

Hans G:s krönika

2018-06-18 - V75 på söndag i Kalmar avslutar intensiv midsommarvecka

Det känns lite märkligt att skriva de här raderna om trav-och galoppsport en morgon då alla sportintresserade vaknar upp med lite pirr i magen.

Det är ju nu det börjar på allvar där borta i Ryssland. Detta samtidigt som trav- och galoppsporten går på högvarv både här hemma och utomlands.

Midsommarveckan är minst sagt laddad. Galoppen laddar redan i dag för en underbar kväll på Bro Park. Förutom årets bästa lopp handlar det om V64 som är förstärkt med en jackpot från i fredags (Lindesberg).

Stockholms Stora Pris toppar såklart programmet, men för min del är det lika intressant med 1000 och 2000 Guineas för de bästa treåringarna. För att inte tala om det avslutande sprinterloppet. Jag äger ”svansen” i Saving Kenny, men har kanske blivit för gammal…

Måste även nämna att Royal Ascot drar igång borta i England i morgon. Fem dagar i följd med världens bästa hästar, ryttare och tränare på plats inför Drottningen (på plats alla fem dagarna!) och en jättepublik.

The Queen kommer åkande, såklart med häst och vagn och stor uppvaktning, från Windsor Castle som ligger alldeles bredvid Ascot. Hon tas emot med hurrarop och God save the Queen, samma rutin varje dag, ja så länge man kan minnas…

Det om galopp. Travet koncentreras till Solvalla i morgon och en V64-omgång utan (!) jackpot men sedan är det V86 med jackpot på Jägersro på onsdag. Dannero arrangerar V64 under torsdagen innan vi går in i midsommarhelgen.

Midsommarafton är det Hagmyren som får äran att ta hand om V64 och kvällsshowen. Och råkar man vara på plats i Värmland finns det inget bättre sätt att tillbringa lunchen på Midsommarafton än på vår vackraste travbana – Årjäng såklart!

Rättvik är ett måste på Midsommardagen om man är i närheten av Dalarna. Det är Grand Slam i Rättvik som dessutom bjuder på en jackpot från Eskilstuna igår. Men sedan är det V75 i Kalmar på söndag för hela slanten.

Självklart har jag kollat startlistorna till söndagen i Kalmar och det ser lovande ut. Själv är jag revanschsugen som spelläggare efter att ha gått i Very Kronos-fällan i lördags. Jag kunde inte se den fina fyraåringen förlora. Att spika honom var väl enda möjligheten att bomma sju rätt i lördags…

Riktigt surt eftersom det bara fanns två-tre hästar att gardera med bakom favoriten, dessutom alltid tråkigt att se så fina hästar som Very Kronos göra bort sig!

Den här veckan börjar V75 med en Sivlerdivision med nio hästar bakom startbilen. Peter Untersteiner bidrar med en tredjedel och har själv en toppchans med Springover som från ett perfekt läge blir svårslagen.

Lägsta klassen tar hand om den andra avdelningen, ett vidöppet voltstartslopp över medeldistans innan det handlar om ett stayerlopp över tre varv i den tredje avdelningen Det loppet står det redan Platon Face på om inte Balfour är minst hundra meter bättre än senast i Vaggeryd…

Stoeliten är döpt efter Kalmars stora stjärna Viola Silas och då passar det väl utmärkt att Fredrik Persson vinner detta lopp med sin nya stjärna Ultra Bright. Femte avdelningen sedan ett sprinterlopp i låg klass där Timo Nurmos nyförvärv Rotheryn garanterat kommer att få många anhängare.

Avslutningen består sedan av en välfylld kul Gulddivision över sprinterdistans (Kalmarsundspokalen) mot en Bronsdivision där vi tar omtag med Demolitian Man F som denna gång får Thomas Uhrberg i sulkyn.

För en racing lover väntar en härlig spännande vecka. Vi hörs igen på torsdag, eller hur…

Lycka till på liret önskar Er

Hans G.

 

 

Jan-Olov Persson och Travmasen vid ett besök i Hudiksvall 

GP_180624_V75_WEB.pdf

 

 

 

 

Ultra Bright Fredrik Persson på stallbacken 01.jpg

Inför V75: Vässat för midsommarseger

Traditionen med V75-tävlingar i Kalmar under midsommarhelgen rubbas inte. 
Och som så ofta förr har Fredrik Persson vässat lite extra. 
Den här gången är det nya stjärnan Ultra Bright det kommer att snackas om - detta i Perssons gamla stjärna Viola Silas eget lopp under söndagen.

En av flera begivenheten under Kalmartravets V75 i midsommar är Viola Silas lopp som körs som den fjärde avdelningen på söndagen. 
En uppgörelse för den högsta klassens ston. Ett riktigt läckert lopp med flera segeraspiranter. 
Fjolårets vinnare av Stochampionatet, Ultra Bright, gör fjärde starten för året. Fredrik Persson hoppas att han lyckats pricka formen till den här helgen och låter oförskämt nöjd med sin häst.
- Det var väldigt många fina hästar med i loppet, men jag tycker väl ändå att hon ska vara favorit. Hon är den som visat bästa resultaten i år av dessa. Men jag har stor respekt för motståndarna.
Loppet är uppkallat efter Fredrik Perssons stora stjärna Viola Silas
Den i dag tolvåriga Viola Silas dominerade sin kull och vann exempelvis Drottning Silvias Pokal och Derbystoet. 2010 var hon storfavorit i Stochampionatet, och både tränare och häst höll för favorittrycket. I fjol slog han ur underläge med Ultra Bright.
- Viola är uppe på Menhammar stuteri och har det bra där, säger Persson. 
Viola Silas fick i april sin fjärde avkomma, ett stoföl efter Uncle Lasse. Hon är nu konstaterat dräktig igen, med Propulsion den här gången.
- Det är en bonus och riktigt roligt så klart att jag kan vinna hennes lopp för första gången. Men man matchar sina hästar och försöker hitta de bästa loppen till dem och nu låg det här helt rätt och dessutom är det ju hemmaplan, säger Fredrik Persson.

Vässar i midsommartid
Tränaren från byn Fågelmara brukar gå bra just den här helgen. Midsommartravet och tävlingarna på hemmabanan brukar locka storpublik. Kalmarsundspokalen (guld) som bland annat innehåller elitloppsdeltagarna Volstead och Pastore Bob är en annan av begivenheterna.
- Det är klart att man försöker vara med och ha hästarna förberedda just den här dagen. Vi har lyckats ganska fint under åren i alla fall.
Ultra Bright vann Stochampionatet bakifrån men är dokumenterat startsnabb och är obesegrad från ledningen. Vad tänker du om taktiken?
- Det är några snabba invändigt om oss. Men hon är ju extremt startsnabb. Så…ja - jag tror nog att hon får ledningen.
Under elitloppshelgen tog hon planenligt hand om ledningen i en snabb öppning i Stoeliten, Lady Snärts lopp. Men du släppte efter en bit då Alessandro Gocciadoro utmanade med Peace of Mind.
- Hon öppnade bra och jag ville gärna köra i ledningen. Men den där gule kusken gick inte att hejda den helgen och det var bara att släppa. Hon kändes oerhört fin sedan som trea. Jag gjorde ett litet misstag och skulle backa mig ut i sista sväng där det gick för fort. När jag började dra i henne tappade hon direkt 10-15 meter och vi chanslösa att ta in något av det den sista biten. 
Double Exposure vann loppet på Solvalla på nya löpningsrekordet 1.09,6. Ultra Bright travade 1.10 blankt. Är det kort distans eller midsommarhelgens medel som är hennes bästa ”gren”?
- Båda distanserna går lika bra. Hon hade bra spänst i mål på Solvalla och kändes jättefin och ska absolut streckas på V75. I utrustningsväg kör vi med samma som i förra starten.
Du startar ytterligare en häst inom V75-ramen. Caliber T.T. (V75-1) har hunnit bli elva år och tog senast året första seger i ett så kallat punkt 21-lopp för hästar med lite poäng. Vad säger du om honom?
- Han startar mest för att det är hemmaplan. Kan han ta en peng blir jag jätteglad.

Fotnot: Första start för V75 söndagen 24 juni är den vanliga, klockan 16.20