V75 ROMME Söndag 21 April

 

SÖNDAG 

 

VASS ELLER KASS

 

 

 

 

Söndag 21/4: V75-tips till Romme

Dagens Spels tips till söndagens V75-tävlingar på Romme.

Tips till V75 Romme

Skrällen 4 MR GOLDEN QUICK (V75-6)
har tagit två raka segrar och visar absolut
toppform för dagen. Visst, dessa är bärgade
i lite enklare omgivning och nu är det
betydligt tuffare emot. Men likväl ses
hösten som ett tänkbart segerbud. 

 

 

Huvudintresset knyts dock såklart till Påskdagens tävlingar på Romme. Torsdag morgon har ATG gått ut med att det just nu ligger minst 27 miljoner kronor enbart i sjurättspotten. Dom slantarna skall vi vara med och dela på!

Här mina funderingar om hur det kommer att gå V75 på Påskdagen på Romme.

Avdelning 1: Ett vidöppet sprinterlopp känns onödigt svårt och lite okänsligt att öppna med. Undrar ofta vad teamet som lägger V75-loppen tänker på. Nu är det dock inte helt fel eftersom jag tycker mig ha en vinnare här. 8 Deep Pockets har lottats till ett oddshöjande åttondespår, men är så startsnabb att han ändå lär hitta en vettig position, kanske rentav hitta till ledningen. Värst emot min vinnare sannolikt fine 6 Emile Zola Sisu (sju segrar på tio starter) som årsdebuterar samt lite bortlottade 9 Bizzi Blizz. Bästa läget av dom med chans har 3 Twinkle Kronos. Fyra streck stänger definitivt loppet.

Avdelning 2: Femton ston på tre volter och ingen lek. Konstigt nog verkar hästarna med dubbla tillägg ofta reda ut dom här loppen och där bak hittar vi denna gång åter fina 12 Southwind Feji som senast gjorde det bra som fyra då hon var ute på djupt vatten i ett stentufft lopp (Double Exposure vann). På samma volt startar kanoner som13 Millie Millionaire, 14 Ginny Weasley och 15 Hope And Dreams medan Daniel Redén kommer med 11 ChapterN.Deo som står 20 meter före den nämnda kvartetten. Det skulle förvåna om inte loppet står mellan dom här fem hästarna.

Avdelning 3: Tredje och sista kvalet till Olympiatravet som körs på Åby nästa lördag. 1 Makethemark årsdebuterar men tränaren Petri Salmela vill gärna vara med i finalen och kommer säkert väl förberedd. Läget blev ju perfekt och Makethemark är ett givet streck. Vinnartipset dock till Redéns 6 Sorbet som var makalöst fin då han vann senast på Solvalla. Glöm för all del heller inte bort team Melanderts duo 3 Zack´s Zoomer och 9 Milligan´s School, två topphästar som kommer att utmana favoriterna. Fyra streck känns starkt.

Avdelning 4: Inte mycket att snacka om här. 8 Månprinsen A.M. har årsdebuten avklarad och såg lika fin ut som vanligt då han bollade med konkurrenterna. Han är ensam på banan även här och förlorar inte. Han är dessutom van att vinna det här loppet, det känns nästan som en tradition. Spekulerar Ni i ett jordskred så är det några hästarna som står 20 meter före favoriten som räknas, framförallt 4 Sjö Vinn och 6 Bellfaks.

Avdelning 5: Här gillar jag 8 Isco Boko som nog är bästa hästen. Fyraåringen imponerade vid raka segrar i början på året innan det blev galopp nu senast. Läget för Isco är dock sämsta tänkbara eftersom han inte är någon blixt från start och riskerar att hamna illa till. Gardering alltså nödvändig och då landar vi på Robban Berghs 4 Quito Lane som årsdebuterade lysande uppe i Boden, samt värmlänningen och hemmahästen 6 Charlock Wiking som också glänste då han lekte med konkurrenterna i årsdebuten på hemmaplan i Karlstad.

Avdelning 6: Voltstart i Silverdivisionen och ett lurigt fjärdespår för 4 Mr Golden Quick som har blivit en av mina favorithästar. Han har belönat oss rikligt de två senaste starterna och kan absolut vinna igen. Ledningen här tog 7 Knifetown Winner redan då han lottades till spår sju, ett så kallat springspår som gynnar honom kraftigt. Sedan är förstås frågan hur länge han får bestämma i ledningen. 11 Perfect Dynamite kanske är beredd att gå fram tidigt och utmana ledaren och det behövs nog om Mr Golden Quick skall kunna avgöra igen. Det känns som att det händer något konstigt här…

Avdelning 7: Ytterligare två av mina favoriter dyker upp här, 5 Sign Me Up Too och Emilia Leo. Årsdebuten är avklarad med bravur och både den långa distansen och läget passar perfekt. Sign Me Up Too är verkligen snyggt inmatchad för den här uppgiften. Jag streckar dock även 4 Ural även på mitt lilla ”grundsystem” här nere. Den här stenkrossen har vunnit tidigare när han kommit tillbaka efter uppehåll och jag tror att han passar perfekt med Torbjörn Jansson ombord. Många med chans även här, passa speciellt Nurmos duo 8 Global Undecided och 12 Victory Topline.

Vädret under helgen skall bli strålande, underbart. Lycka till på liret och GLAD PÅSK önskar Er

Hans G.

 

 

 

Spelexperten Lars Erlandsson lämnar sin tidiga idéer inför söndagens V75.

Korsdragaren 21 april.pdf

 

 

DAGENS VINNARE:

8 Månprinsen A.M. (V75-4) är kallblodens okrönte kung. Han har under årens lopp signerat 67 segrar och några tecken på att vinstaptiten skall avta kan inte skönjas. Årsdebuten är avklarad och han såg då ut som vanligt. På ett underlag som var allt annat än lätt att hantera bara lekte han sig runt och, i en stil som påminde om en promenad i parken, vann han lätt på 27,2/2160. Möter nu hästar som han brukar slå och vi förordar singelstreck.

DAGENS RYSARE:

7 Knifetown Winner (V75-6) är vanligtvis väl påpassad men kommer nu att hamna lite i skuggan av hästar som Perfect Dynamite och Mr Golden Quick. Han är dock väl värd att se upp med denna gång. I kraft av voltstart och springspår är det nu han som han komma att få loppet. Han kan öppna bra och väl i spets säljer han sig som regel dyrt.

Tips övriga lopp

Lopp 12: 4 Tullbardine Boe, 6 Ninepoints Lucky, 1 Groupie Doll Outs: 7 Your Dreamlove

 

 

 

PÅSKSÖNDAG MED STL-TÄVLINGAR OCH V75 PÅ ROMME

Datum
2019-04-21
14:45 - 19:05
Spara i din kalender (ical) - Google Kalender

Plats
Dalatravet Romme

Info

HÄNDER PÅ ROMME IDAG: 

Kl. 11.45  Inskrivningen öppnar (0243-23 91 16)
Kl 12.45  Entrén öppnar
Kl 12.45 Banan öppnar för värmning
Kl 13.30  Restaurangen öppnar
Kl 13.45  Provstart bakom startbilen
Kl 14.15  Spelkassorna öppnar
Kl 14.00  V4-tips med Lars Lindh
Kl 14.45  Lopp 1 (V4-1)
Kl 15.40  V75-tips med Lars Lindh
Kl 16.00 Invigning
Kl 16.20  Lopp 5 (V75-1)
Kl 18.05 DD-tips med Lars Lindh
Kl 18.20  Lopp 10 (DD-1)
Kl 19.10 Tävlingarna slutar

Jan-Olov Persson och Travmasen vid ett besök i Hudiksvall 

GP_190421_Romme_V75_WEB.pdf 

 

 

 

Thomas Uhrbergs krönika:

Quito Lane och Mr Golden Quick singelstreck på söndag på Romme

Närmare 6.000 åskådare på plats när Umåker hade V75 – och det var kaotiskt med långa köer när folket skulle spela.

Orsak? Givetvis kravet på legitimation. Ja, jag får kalla kårar när jag tänker på vad som kan hända på Olympiatravets final 27 april på Åby och under Elitloppshelgen.

I fjol kom det 9.128 personer till finalen på Åby, under Elitloppshelgen på Solvalla var det totalt 45.000 åskådare.

Jämför det med 5.925 på Umåker och ni förstår vad som kan hända i köerna när tusentals på Åby och ”Valla” ska göra sina spel.

Ja, jag tycker att kravet på legitimation är alldeles uppåt väggarna.

En politisk papperskonstruktion av folk som inte förstår bättre.

Två kvinnor som styr trav-Sverige

Däremot har jag stort förtroende för Marjaana Alaviuhkola, ordförande för Svensk Travsport.

Och, Maria Croon, ny vd för Svensk Travsport, verkar mycket kompetent för jobbet. Dessutom har hon trav i blodet, gotländskt sådant och det är alltid ett starkt varumärke.

Travsport av hög klass på Romme

Travfesten på Romme på söndag håller riktigt hög kvalité – ja, att det är hästbrist i Sverige kan man inte tro sett till antalet anmälningar – 145 (!) hästar till sju V75-lopp.

Höjdpunkten är kampen i Guld om en plats i Olympiatravets final. Jag har tippat att Makethemark vinner, det i sin årsdebut. Sorbet och Milligan´s School är dock tuffa motståndare.

Och, Speedy Foxy Vicane är mega-rysaren i gänget.

Ett fräckt singelstreck

Quito Lane kommer att bli hårt streckad och Robert Berghs nyförvärv är för mig en given spik.

Mr Golden Quick är dock en fräck spik i ett vidöppet Silver, där många kommer att gödsla med streck.

Jag har också kopierat Guidens lösning på kallblodsloppet, alltså garderat Månprinsen AM med Bellfaks. Fast både hjärtat och hjärnan säger Månprinsen och Gunnar Melander, men det kan bli riktigt hög utdelning om ekipaget inte vinner och lite sniken är man ju.

Intressant i sammanhanget är att det blev dubbel-jackpot i Gävle, så nu kan en ensam vinnare på Romme ta hem 35 miljoner. Och, skulledet också bli jackpot på Färjestad denna fredag och på Klosterskogen på lördag blir det ännu fler miljoner i 7-rättspotten.

I övrigt; nu är det drygt en månad till Elitloppet.

Mina tankar om V75-loppen på Romme

V75-1: 6 Emile Zola Sisu har inte startat sedan 16 oktober, men ni har hört det förr; Timo Nurmos har alltid vältränat inför årsdebuten. Svante Båths 8 Deep Pockets är en given utmanare, precis som Claes Sjöströms 9 Bizzi Blizz. Heltäckt? Ja, förhoppningsvis.

V75-2: 12 Southwind Feji är en fenomenal segermaskin som vunnit förr på Romme under liknande förutsättningar. Hon spikas på lilla systemet men sju streck på det stora. Rysare? Ja, hemmahästen 7 Patricia Zaz.

V75-3: 1 Makethemark i ledningen i årsdebuten vore inte helt fel, så starten spelar roll. 6 Sorbet är kanske annars den givne tipsettan men det är tuffare nu än senast. 9 Milligan´s School är den som kan få loppet och 2 Speedy Foxy Vicane är rysaren.

V75-4: 8 Månprinsen AM med evigt unge Gunnar Melander är ett av Sveriges häftigaste ekipage. Normalt vinner teamet från Bollnäs ett sådant här race nio gånger av tio men nu ryggar jag Guiden och dubblar systemet med 6 Bellfaks med Jan-Olov Persson. Vilken duell det kan bli mellan de två storheterna.

V75-5: 4 Quito Lane är snabb ut och han trivs bäst i ledningen. I stallet pratas det om att han kan neråt 1.13 på distansen så då är det bara att spika Robert Bergs nyförvärv.

V75-6: 4 Mr Golden Qvick och Magnus A Djuse har två raka V75-segrar efter vassa avslut i 09-tempo. Hästen är bättre ut i volt än i bilstart, så nu kan det bli en hygglig position och jag väljer att singelstrecka.

V75-7: 5 Sign Me Up Too svarade för några starka insatser i fjol och visade i årsdebuten att 2019 också kan bli ett år i dur. 4 Ural är minst lika bra och blir svårfångad om det blir spets. Jag streckar en sextett där 8 Global Undecided är rysaren. Han gynnas av tuff körning i täten.

Mitt systemförslag till V75 på Romme

V75-1: 6, 8, 9. Res: 3-2.

V75-2: 1, 7, 11, 12, 13, 14, 15. Res: 9-6.

V75-3: 1, 2, 6, 9. Res: 3-7.

V75-4: 6, 8. Res: 5-10.

V75-5: 4 Quito Lane. Res: 6-3.

V75-6: 4 Mr Golden Quick. Res: 8-11.

V75-7: 3, 4, 5, 6, 8, 9. Res: 12-11.

Systemet är på 1008 rader och kostar 504 kronor. Om man också singelstreckar nr 12 Southwind Feji i avdelning 2 blir det systemet på 144 rader och det kostar då 72 kronor.

 

Månprinsen A.M. mål 607.jpg

Inför V75/multijackpot: Melanders prins mot åttonde raka

Årsdebuten är avklarad och formkurvan pekar uppåt.
På söndag fortsätter Månprinsen A.M. sin nionde tävlingssäsong med V75-start på Romme.
I Dubbelcupens final kan den outtröttlige fixstjärnan ta åttonde raka segern.

Man skulle kunna tror att åtta säsonger och 105 starter i tuff konkurrens har satt sina spår. Men Månprinsen A.M. bara ångar på. På Hästgalan i vintras utsågs han till Årets kallblod i trav-Sverige för femte gången och de konkurrenter som hoppats att hans storhetstid är på upphällningen blev besvikna när han nyligen joggade hem sin årsdebut i överlägsen stil.
- Han gjorde precis vad jag bad honom om och kändes jättefin. Han var som vanligt pigg och glad och det var skönt, med tanke på att vi har bytt miljö i vinter. Vi har bra träningsmöjligheter här också och vi har tränat som vi brukar, men man vet aldrig förrän man ser resultatlistan, säger hästens tränare och kusk Gunnar Melander.
Visar han inga som helst ålderskrämpor?
- Nej, det gör han inte. Han är en väldigt frisk häst som aldrig har haft några skador och han är lika glad och frisk som han någonsin har varit.
Är det till och med så att han fortfarande kan utvecklas och bli ännu bättre?
- Det beror väl lite på mig. Jag har alltid varit försiktig med honom och gett honom väldigt mycket träning, men jag har aldrig testat hur fort han kan springa eller så. I hårda gäng har han bara vunnit med det där lilla hela tiden. Det är bara när han mött enklare motstånd som han har vunnit med flera längder.

”Jag tror naturligtvis på bra chans”
Hur känns han efter årsdebuten?
- Han känns fortsatt pigg och glad och förhoppningsvis har jobbet han fick gjort honom gott. För loppet blev som ett snabbjobb för honom.
Hur ser du på söndagens lopp?
- När jag har den här hästen tror jag på bra chans. Jag har respekt för konkurrenterna, Perssons hästar är alltid bra och det är Bilbo B.S. och flera andra också, men jag har en bra häst som känns fin och jag tror naturligtvis på bra chans.
Det är multijackpot på V75 och många spelare tänker spika Månprinsen A.M. Vågar du ge dem något råd?
- Det där vet spelarna bäst själva men han känns som sagt fin och jag tror att han kommer att göra ett bra lopp. Han brukar alltid göra bra lopp på Romme (vunnit nio av tio lopp på Borlängebanan).

Inbjuden till Elitkampen
Planerar du att göra någon mer start med honom inför Elitkampen på Solvalla under elitloppshelgen, dit han redan är inbjuden?
- De har skrivit ut ett lämpligt lopp när det är V86 på Bergsåker 8 maj, så vi får vara med där och sedan får vi se.
Han har varit tvåa och trea i Elitkampen, hur gärna vill du vinna framför elitloppspubliken?
- Far vi till Solvalla far vi naturligtvis dit för att vinna. Jag kommer inte åka dit om jag inte tror att jag har häst till det. Men vi vet att han är tuff och duger mot de bästa.
Finns det ytterligare växlar att ta till, han tävlade ju till exempel utan skor en gång i fjol?
- Det gjorde han och då var det inte optimala förhållanden eftersom det hade varit dåligt väder. Möjligheten finns att ta av skorna igen i år och då får vi se vad det gör...
Men du ändrar ingen till söndagens start?
- Det beror på banunderlaget men blir det fin sommarbana kommer han gå med aluminiumskor precis som han gjorde i höstas och senast i Bollnäs.

 

 

Makethemark mål.jpg

Inför V75/multijackpot: Redo att lämna avtryck i eliten

I fjol fick han äntligen sin fullträff.
I år ska Makethemark slå sig in i världstoppen.
- Planen är att bara matcha honom i de hårdaste loppen, säger tränaren Petri Salmela inför söndagens årsdebut på Rommetravet.

Sjuk som storfavorit i kriteriekvalet och missad anmälan till derbyt.
Makethemark fick aldrig ens chansen att fullgöra sina största uppgifter som tre- och fyraåring.
Men som femåring kom revanschen.
I augusti i fjol spurtade Petri Salmelas ögonsten förbi sina kullkamrater i en sprakande upplaga av Jubileumspokalen på Solvalla.
Den första miljonchecken var bärgad.
I år ska den sällsamme spurtkanonjären slå sig in bland världens allra främsta travare.
Att han redan tagit plats i sin tränares hjärta står klart.
- Många tycker att det är lätt att säga att han är bästa hästen jag har haft bara för att han sprungit in mest pengar. Men det är någonting speciellt klokt med Makethemark. Om någon häst i min regi kunnat prata så är det han. Den känslan har blivit mycket starkare de senaste åren, han är grym, förklarar Petri Salmela som valt att förlägga årsdebuten till Rommeheatet under den sista dagen av Spring Race.
Spring Race som är ATG:s namn på avslutningen av påskveckan då man kör fyra raka V75-dagar med start torsdag och avslutar med en multijackpot på Rommetravet på söndagen.

Vill inte till Olympiatravet
Rommeheatet lockar med en sista fribiljett till Olympiatravet, årets första miljonlopp för äldre eliten.
Men den är inte Petri Salmela det minsta intresserad av.
- Nej, oavsett hur det går på söndag så kommer han inte starta i Olympiatravet. Vi har många fina lopp att välja bland och det kommer för tidigt, fastslår tränaren till Nordkalottens stora travstjärna.
Men även om Makethemark officiellt tränas i Boden så har han inte varit där på hela vintern.
Istället har han stått på Petri Salmelas Stockholmsfilial.
Och den tänkta vårtrippen hemåt blev inte av.
- Planen var att årsdebutera honom i samband med V75-tävlingarna i Boden 31 mars, men vi har haft några sjuka hästar på filialen så det blev inte av. Makethemark var inte speciellt drabbad själv, han hade en halvdag med feber i vecka 10 och var inte snorig som många av de andra hästarna. Men eftersom han har en lång säsong med många viktiga lopp framför sig valde vi att vänta in det här istället, säger Salmela som annars låter mycket nöjd med hur hans gunstling skött vinterträningen.
- Han fick några veckors vila efter sista starten i november, sedan har det varit full träning förutom veckan efter han stod sjuk. Han har fått två snabbare jobb. För drygt tre veckor sedan hemma på gården, då kändes riktigt fin och jag kan säga att det är det hårdaste jag kört med någon häst på den gården någon gång. Sedan var vi inne på Solvalla i torsdags. Han gick tillsammans med ett sto som fick starta 100 meter framför. Första varvet jagade han ikapp i 1.15-fart, sedan sprang de i en 1.15-fart sista varvet tillsammans. Då kände jag att han är färdig för start.

Brukar vinna i årsdebuten
Och Makethemark brukar prestera när han återkommer efter vinterträning.
Årsdebuterna som såväl fyra- som femåring slutade båda i seger efter virvlande avslutningar.
Något som är Makethemarks signum – att komma flygande långt ut i banan efter en resa en i kön i andraspår.
Det var också så han tog hem Jubileumspokalen.
- Om man kollar loppen genom hela hans liv så är det inte många meter som han har sprungit på innerspår, trots det har han levererat så fint. Men när man kör de allra hårdaste loppen, där det går i jämnt 1.10-tempo hela vägen så är det ofta avgörande att få springa där. Jag drömmer om vad som kommer att hända den dagen han får allt serverat, säger Salmela som planerar att söka upp hårdast tänkbara motstånd under säsongen.
- Men en sådan här häst är det logiskt. Det passar honom att få slå lite ur underläge. Samtidigt är vi inte rädda för några konkurrenter. Har man en sådan här häst måste man tro på honom och tro på hela konceptet vi har. Vårt första stora mål är Norrbottens Stora Pris hemma på Boden i juni. Han var riktigt bra där som tvåa bakom Propulsion i fjol. Hur vi gör på vägen dit är inte bestämt, vi har fått förfrågningar från Copenhagen Cup och Finlandia Ajo. Det funderar vi på efter söndagens lopp.

Väntar med barfota och skygglappar
Vad gäller söndagens lopp så har Makethemark läge att plocka fram ett vapen han inte visat så många gånger, startsnabbhet.
- Hästen kan öppna snabbt också, det vet jag. Han visade det i sista starten i fjol, även om någonting inte stod rätt till med honom den dagen. Jag tycker att innerspår är ett perfekt utgångsläge. Däremot vet jag inte hur hårt Ulf (Ohlsson) vill ladda upp honom och hur stor chans han har att hålla ledningen.
Hur vill du att han körs?
- Det enda jag vill är att han undviker dödens, annars får Ulf köra som han vill. 
Utrustningsmässigt fann Makethemark onekligen en växel till då han fick springa barfota runt och med jänkarvagn i samband med genrepet till Jubileumspokalen. Däremot har han ännu inte tävlat med någon form av skygglappar.
- Han har aldrig haft de bästa fötterna och även om de blivit bättre under vintern så kan man inte köra barfota för ofta. Den här gången kommer skorna att sitta på, däremot får han fortsätta med jänkarvagnen.
- Vad gäller huvudlaget så tror jag inte det skulle ge något, i alla fall inte till slut. Hästen är så ärlig och det går gärna inte att springa snabbare än 1.08 sista varvet som han gjort många gånger. Däremot skulle det nog göra honom snabbare bakom bilen, men det får dröja. Kanske i Elitloppet 2020…, säger Petri Salmela.