Legolas – travsportens största superstjärna
Travsporten har en lång tradition här i Sverige. Redan på 1800-talet stiftades den första travföreningen. På den tiden hölls tävlingarna ofta vintertid på igenfrusna sjöar där man tävlade med häst och släde. I slutet av 1800-talet byggdes den första travbanan, Jägersro, i Malmö och sen dess har sporten bara växt. Den är idag inte bara en sport utan också ett av våra mest populära vadslagningsspel. Genom travsportens historia har det så klart funnits många duktiga hästar men det finns en som sticker ut lite extra. Legolas, hästen som fått sitt namn från Sagan om Ringens alvprins, är lika snabb som vinden. Den här hästen var under många år den svenska travsportsen största superstjärna och än idag är hans namn känt.
Populärt spel
Att slå vad och satsa pengar på vilken häst som skulle vinna har säkerligen en lika lång historia som sporten själv. Från början var man tvungen att själv bege sig till närmaste travbana för att kunna satsa. 1975 revolutionerades travsporten när det blev möjligt att tippa på travet i förtid hos landets postkontor. Ett bolag hade länge monopol på spel på trav men idag får andra aktörer erbjuda spel på hästar. Det mesta spel sker idag via internet. Även om Solvalla fortfarande är någonting av ett mecka så föredrar många att spela online. Sen monopolet försvann finns idag flera aktörer på marknaden som erbjuder odds på trav. En av dem ärUnibet Trav som erbjuder möjligheten att satsa pengar på både svenskt, finskt och franskt trav.
Liten och svag
Legolas första tid vittnade på intet vis om vilka framgångar han skulle nå senare i livet. Som föl var han klen och ofta sjuk. Han hade dessutom ett hett temperament som gjorde att han var oberäknelig. Trots detta så blev ägaren Marco Anic övertalad av tränaren Thomas Nilsson att köpa den lilla hästen. Nilsson såg någonting speciellt i Legolas och började försiktigt att träna upp honom. Legolas vann sitt debutlopp som fyraåring och efter det så vann han 19 segrar på raken - en otrolig bedrift som helt saknar motstycke inom travsporten. Efter sin nionde seger blev han en kändis som förärades helsidor i kvällspressen efter varje seger. Även de som inte kände till så mycket om trav, kände ändå till Legolas, han hade blivit en superstjärna. 1983 anordnades Artisttravet och det lottades så att självaste Carola blev fadder åt Legolas. Han vann såklart loppet och Carola som dagen innan kommit trea i Eurovision flögs med helikopter till Solvalla. Där fick hon dela ut pris till vinnaren och fotograferas tillsammans med kungaparet, och Legolas så klart.
En ärofull förlust
Någon gång måste då även en superstjärna förlora, men vilken förlust det blev, till och med den var full av ära och prestige. Efter sina framgångar i Sverige blev Legolas inbjuden till USA för att delta i VM-loppet i New York, på Roosevelt Raceway.Skötaren Lotta Nilsson och tränaren Thomas Nilsson tackade ja och flög över med Legolas. Legolas slutade tvåa i loppet, besegrad endast av den franska superhästen Ideal du Gazeau. Som en liten revansch vann han senare samma år Åby Stora Pris mot världseliten.
Betydelsefull för sporten
Legolas har betytt oerhört mycket för svensk travsport. Mirakelhästen gjorde svensk travsport känd och banade väg för senare framgångar. 1987 pensionerades Legolas från tävlingslivet. Han hade då gått 93 lopp med 35 segrar, 20 andraplaceringar och 10 tredjeplaceringar. Sitt pensionärsliv levde han i lugn och ro på den gård i Halland där han växt upp. 2004, 26 år gammal fick Legolas stilla somna in i sällskap med sin skötare Lotta Nilsson, som skött om honom sen han var liten. Legolas levde sannerligen upp till sitt namn från sagans värld och hela hans liv var också det en form av saga.